Hopp til hovedinnholdet

Blir slått hjemme.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg har blitt slått av mine foreldre siden jeg var 3 år ja vi er i en muslimsk familie, og jeg har veldig lyst til å forlate foreldrene mine liksom til fosterhjem altså men hva skjer med søstrene mine da de er 17 19 22 år gammle hva skjer med dem? Og blir foreldrene mine arrester for å slp meg eller kan jeg si ikke la foreldrene mine bli arrester når jeg drar til foster hjem og hvordan er det i fosterhjem hvordan skal jeg skaffe meg penger til å kjøpe klær ogsånt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 14 år.

Her stiller du mange spørsmål i en mail, og jeg skal prøve å svare og gi noen gode råd. 

For det første er det ingen barn som skal bli slått og det er ulovlig for foreldre å bruke fysisk vold for å straffe eller oppdra barna sine.  Dette gjelder uavhengig av religiøs eller politisk oppfatning.  Når det gjelder det å flytte i fosterhjem, så er det barneverntjenesten i den kommunen du bor som må hjelpe deg med de spørsmålene.  Jeg synes du skal kontakte dem.  Ringe dem eller be helsesøster eller en lærer til å hjelpe deg å finne frem.  De aller fleste barn som får hjelp av barneverntjenesten får hjelp hjemme i familien der foreldrene også får hjelp til å gi god omsorg og kjærlighet til barna sine.  Det er de aller færreste som må flytte i fosterhjem, men noen ganger må barneverntjenesten legge til rette for at barn må flytte i fosterhjem. Hvis ikke foreldrene er enige i det er det noe som heter Fylkesnemnda som bestemmer dette.  Det er nesten som i en rettssak.  I Fylkesnemnda vil det da bli snakket om hvorfor en ungdom ikke kan bo hjemme hos foreldrene og dersom det skyldes vold, så kan det bli en straffesak mor foreldre. 

Barneverntjenesten hjelper barn og unge fra 0-18 år i Norge.  Når en er over 18 år er en blitt myndig og da kan en bestemme selv hvor en vil bo.  

Når noen må flytte i fosterhjem, så er det slik at fosterhjemmet får penger som skal gå til mat, klær, fritidsutstyr, ferieturer, lommepenger osv som de skal bruke på det fosterbarnet som bor hos dem.  For å bli fosterhjem må en også gå på kurs og bli godkjent, slik at barneverntjenesten skal være sikre på at de barna/ungdommene som flytter dit får det bra. 

Håper dette var litt til hjelp.  Ring gjerne til Alarmtelefonen for barn og unge 116111 hvis du lurer på noe mer.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon