Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg hjelpe kjæresten min som strever med depresjon, angst og selvtillit?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

God dag! Jeg skriver på vegne av min 16 år gamle kjæreste (født 2000). Hun har slitt lenge med depresjon, og det hele startet da hun fant ut at hun var adoptert fordi hennes foreldrene døde i en bilulykke da hun var tre år gammel. Dette har gått svært inn på henne og ført til depresjon. Hun kuttet seg selv før vi traff hverandre og jeg fikk en slutt på dette. Familien hun bor med nå er ikke den beste. Fostermoren hennes kjefter og skader henne hver dag. Ofte må hun være ute av huset eller hos en venn fordi hun blir kastet ut. Som tidligere kjent for barnevernet selv har jeg sagt at de burde bli kontaktet siden hun ikke har det så bra, men dette er noe hun helst ikke vil. Hun tørr heller ikke å ta kontakt med noen om problemene sine, selv om det er anonymt. Hun sliter med angst og selvtillit i tillegg til depresjon. Vi har møttes over nettet og ikke møtt hverandre siden vi begge har angst og dermed ikke tørr. Hva kan jeg gjøre uten at hun trenger psykolog? Jeg vil hjelpe henne. Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17!
Takk for at du skriver til oss, og for at du tar kontakt på vegne av kjæresten din! Du skriver at hun strever med depresjon da hun har funnet ut at hun er adoptert, og videre at hun strever med angst og selvtillit. Så lurer du på hva du kan gjøre for å hjelpe henne så hun ikke trenger psykolog.
 
Du har allerede informert henne om barnevernet da du skriver at fostermor kjefter og skader henne. Dette synes jeg er veldig flott av deg, da alle barn skal kunne ha en god og trygg oppvekst. Du skriver at hun ikke ønsker dette, og kanskje er hun redd for konsekvensene det kan få om barnevernet blir koblet inn? Jeg legger ved en artikkel som kan være nyttig for henne å lese. Barnevernstjenesten jobber nemlig for barnets beste, og ved å kontakte dem vil både hun og familien kunne få det bedre.
 
Videre vil jeg råde deg til å fortsette og gjøre det du allerede gjør: å være en god støtte for kjæresten din. Du skriver at hun ikke tørr å ta kontakt med noen vedrørende problemene hun strever med, men slik jeg forstår det har hun åpnet seg for deg. Kanskje er det hun trenger nå en som lytter og viser forståelse, slik jeg får inntrykk av at du gjør? Kanskje kan du også spørre henne om hva hun har behov for / trenger fra deg? Jeg legger også ved en artikkel som kan være nyttig. Du skal trossalt være kjæreste og ikke terapeut/psykolog, så det kan være fint å fortsette og fortelle henne hvor hun kan få profesjonell hjelp: helsesøster, helsestasjon for ungdom eller mental helse for eksempel. Hun skal også vite at hjelpeapparetet er vant med å snakke med ungdom om både depresjon, angst og selvtillit.
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon