Hopp til hovedinnholdet

Jeg er litt redd for han, når mamma og pappa forteller om hva som kan skje.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på snart 13 år. og i sommer fikk lillebroren(6 år) min diabetes type 1. og helt siden da vær gang vi går på en tur, kjører en plass eller bare snakker så begynner alltid mamma og pappa å snakke om diabetesen. Og om hvor tøff han er og sånt. Og hvor farlig det er og hvor stakkers liten han er. Jeg som har sprøyteskrekk liker jo ikke helt å se når han stikker seg selv i fingen men mamma legger altfor stor vekt på det og sier at vis jeg hadde fått det så diabetes så hadde det blitt litt for mye skriking. Men noen ganger så syntes jeg jo at det hadde vært litt fint å få litt mer oppmerksomhet ikke det at jeg ikke får men. Jeg er egentlig litt redd for han når mamma og pappa forteller meg om hva som kan skje. vis han går meg for lavt blodsukker og når han går med for høyt blodsukker.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er trist å lese at din lillebror har fått diabetes. Det er bra at han er så tøff! 
 
Det er forståelig at du synes det er ekkelt å se at han stikker seg selv. Det er vanlig at man er redd for sine søsken når de har fått en slik sykdom. Jeg forstår at du er ei fin storesøster som er veldig glad i lillebroren din. 
 
Hvis du hadde fått diabetes, ville det vært vanskelig for deg til å begynne med, slik det er for alle. Men du også ville etterhvert ha taklet det! Du er akkurat like tøff som din bror! Kanskje sier de det bare for at lillebroren skal føle seg tøff, at han skal takle det bedre, at de vil hjelpe han på denne måten? Kan det være at de prøver å hjelpe han, ved å nedvurderer deg? Hvis du tror det er slik, må du snakke med de om det. Det hadde kanskje vært greit en liten stund å benytte en slik metode for at lillebroren din skulle føle seg bedre, men ikke nå, over et halvt år etterpå. 
 
Du kan snakke med de om dette. Hvis det er vanskelig, kan du vise de utskrift/screenshot av det du har skrevet og svaret her. 
 
Når et av søsknene får en sykdom, er det vanlig til å begynne med at det meste dreier seg om den som har fått sykdommen. Foreldrene kan "glemme" den andre en periode. Man føler seg ikke sett og møtt, og får ikke så mye oppmerksomhet. Det er vanskelig for den som føler seg "glemt". Er det mulig at du noen ganger kan få være alene sammen med din mor eller far? Den andre kan passe lillebroren din. Du og en av foreldrene dine kan gjøre noe du liker å gjøre. Kanskje kan du foreslå det for dem? Hvis de spør hvorfor, kan du si at du trenger litt alenetid sammen med en av dem. Kanskje kan du legge til at du føler at det dreier seg mye om lillebroren, at du noen ganger føler deg litt glemt? 
 
Hvis det er vanskelig å snakke med de om dette, kan du snakke med helsesøster på skolen. Da har du en å snakke med, som vet hvordan du har det og som kan hjelpe deg med det du tenker på. 
 
Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er diabetes?

Diabetes og blodsukkermåling (foro: ung.no

Stadig flere unge får diabetes. Årsaken kan være arv, dårlig kosthold med for mye fett og sukker og mangel på mosjon. Men noen rammes også helt tilfeldig. Diabetes deles inn i to ganske forskjellige typer - diabetes 1 og 2.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie