Hopp til hovedinnholdet

Hei, eg er jente som føler at eg har det vanskelig fordi broren min er forferdelig. Mamma og Pappa seier at han kanskje har ADHD men det må vere noko meir. Eg tør ikkje ha venner med heim om han er heime. Han kaller klassekameratene mine stygge ting, eg veit ikkje kva eg skal gjere. Det er så gale at eg synest foreldra mine skal kontakte barnevernet. Kva skal eg gjere? Håper du svarer.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, eg er ei jente som føler at eg har det veldig vanskelig fordi broren min er heilt forferdelig. Mamma og Pappa seier at han kanskje har ADHD men det må vere noko meir, eg tør ikkje å ha venner med heim om han er heime. Og han kaller klassekameratene mine stygge ting, eg veit ikkje kva eg skal gjere. Det er så gale at eg synest foreldra mine skal kontakte barnevernet. Kva skal eg gjere? Håper du svarer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Det her høres ikke greit ut.  Har du spurt mamma og pappa om de har søkt om hjelp til broren din.  Det er sikkert ikke greit for han heller og kjenne at han ikke er som deg eller andre i klassen. 
Jeg har skrevet litt om hvordan en med ADHD er og hvordan en kan stille diagnosen. Det kan være greit å vite at det å stille en ADHD diagnose kan ta flere år. 
Du kan snakke med helsesøster på skolen du går om hvordan du opplever det å ha en bror som gjør det problematisk å ta med venner hjem. Tenker helsesøster at du trenger mer hjelp en hun kan gi kan hun hjelpe deg videre i systemet. Det kan og være greit å ta en samtale med foreldrene dine, deg og helsesøster. 
Ved mistanke om ADHD er det fastlegen som henviser videre til spesialhelsetjenesten.
ADHD kan verken stilles ved blodprøve eller nevrologiske undersøkelser. Ved diagnostisering baserer man seg på utviklingshistorien, symptomer i ulike situasjoner, observasjoner og grad av funksjonsnedsettelse. Fastlegen, PPT og eventuelle andre bidragsytere er av stor betydning for kartleggingen.  Så suppleres eksisterende opplysninger med nødvendige undersøkelser. 
 Nasjonale retningslinjer fra Helsedirektoratet. De sier noe om hva en person må testes for før en kan stille en sikker diagnose i forhold til ADHD. Det er for å beskytte barnet for feildiagnosen. 
 Symptomer på ADHD ifølge Helsenorge.no: 
Konsentrasjonsproblemer og problemer med vedvarende oppmerksomhet: Dette kan føre til at personer med ADHD  kan få problemer med å følge instruksjoner, gjennomføre oppgaver og organisere egne aktiviteter. For andre kan det virke som om de ikke hører etter. De unngår eller misliker gjerne oppgaver som krever vedvarende oppmerksomhet. De skifter ofte fra en aktivitet til en annen, uten å gjøre noe ferdig. De er lette å distrahere, glemsomme og mister lett ting. 
 
Hyperaktivitet: Barn og unge med ADHD har ofte mye uro i hender og føtter. På skolen kan for eksempel barnet forlate plassen sin i timen og løpe omkring. Andre kjennetegn er støyende lek, overdreven kroppslig aktivitet og at de prater mye uten å tilpasse seg den situasjonen de er i. Ungdom og voksene er ofte rastløse.
 
 Impulsivitet: Dette innebærer at de handler før de har tenkt seg om. Det fører gjerne til at de svarer før et spørsmål er avsluttet, klarer ikke vente på tur og avbryter.
 
Håper det er til litt hjelp. Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

André (15) om det å ha ADHD

André er en av de ca 30.000 barn og ungdom som har ADHD i Norge. ung.no har fått møte André. Hvordan er det egentlig å ha ADHD?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag