Hopp til hovedinnholdet

Broren min har det ikke bra.

Annet 13 år
 

Spørsmål

Hei! Broren min som er 18år er veldig hyggelig. Jeg vil han ikke noe vondt med å sende denne inn. Men.. Jeg lurte på om jeg kunne låne pc'en hans for noen uker siden, siden min var ødelagt. Han er veldig tydelig med å ikke rote i hans private ting, men ved ett uhell kom jeg til e-posten hans. Der var det mange stygge meldinger fra kj hans. Og det var mange meldinger fra folk fra skolen hvor det sto ting som:Ha ha taper! Æsj, så nasty du er.Fuck deg. Jeg skrudde bare av og ringte vennen min på 15 og ba han komme over med pc'en. Der hadde han fått en melding fra en på skolen som jeg har sett med kj til broren min. Det var en video av han som ble voldtat av en gutt. Allt tyder på at det var kj hans. Broren min vil ikke si noe. Og det ser ut som om han klistrer på ett smil og later som alt er greit. Men I helgene er han ofte ute på byen. Noen ganger når mamma og pappa er borte. Kommer han hjem full. Jeg er bekymret, og jeg ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei annet 13 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er veldig fint at du bryr deg om broren din, og at du ønsker  hjelpe. Det du forteller om er bekyringsfullt. Jeg vet ikke om jeg tolker dette helt rett, men slik jeg forstår det du skriver så er det broren din som er blitt utsatt for et overgrep?
Han tar på seg en maske av smil og later som alt er ok. Nå som du vet at alt ikke er bra, kan du si til han at du ser at han sliter med noen og spørre om det er noe du kan hjelpe han med. Dersom du føler at det er mulig, kan du også fortelle han at du vet hva som har skjedd, og forsøk å få han til å søke hjelp.
Kanskje du kan oppmuntre han til å snakke med helsesøster på skolen, dra til Helsestasjon for ungdom eller med foreldrene deres. 
Det skjer ting i livet hans som han ikke skal være alene om, men få hjelp til å takle.

Det du kan gjøre er å ringe anonymt og gratis til Kors på halsen. Der kan du snakke med en voksen som kan gi deg råd, og det er lettere å forklare situasjonen gjennom en samtale. Du kan også snakke med helsesøster på skolen din for å få råd og hjelp. Helsesøster har taushetsplikt og vil være en god støtte.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag