Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ha en humanistisk konfirmajson (Borgelig)

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 13 år og har konfirmasjon om 2 år. Jeg er ikke kristen, men ble døpt når jeg var baby. Jeg har ikke lyst til å konfirmere meg kristelig, men jeg vil ha en humanistisk konfirmajson (Borgelig). Jeg har vært humanist i 3 år, men foreldrene mine er kristne ( i veldig liten grad ). Vi driver ikke med noe kristent, men broren min og søsteren min konfirmerte seg i kirken, så de sier jeg må det også. Jeg sa ar jeg helst ville ha Humanistisk konfirmasjon fordi jeg føler det blir feil å ha kristelig konfirmajson når jeg ikke engang tror på Gud, men de sier at enten så får jeg ikke lov å konfirmere meg, eller så må jeg gjøre det kristelig. Hva skal jeg gjøre? Noen tips til hvordan jeg lan få lov? Hilsen jente, 13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har tenkt igjennom hva som betyr noe for deg. 

Barnekonvensjonen fastslår at land skal respektere barn og unges rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Fra du har fylt 15 år har du derfor rett til å bestemme helt selv om du vil konfirmeres kirkelig, humanistisk eller ikke i det hele tatt.

Mitt tips er at du lar foreldrene dine lese den artikkelen som er vedlagt. Gjerne også spørsmålet ditt og dette svaret. Send gjerne vedlagt artikkel som en link til foreldrene dine. Prøv å skriv eller si noe om hva det betyr for deg å få lov til å konfirmere deg borgerlig. Foreldrene dine bestemmer om de vil betale og lage en konfirmasjons-feiring for deg. Men du kan gjerne konfirmere deg borgerlig uansett. 

2 år er en stund til. Noen ganger endrer foreldre mening. Si hva du ønsker og planlegg å konfirmere deg sånn som du vil. Så får du se om foreldrene dine endrer mening etterhvert. Spør dem eventuelt hva som er grunnen til at det er viktig for dem at du konfirmerer deg kristent? Kanskje dere trenger å snakke om det temaet flere ganger før dere forstår hverandre? Hvis det er viktig for deg å ha en konfirmasjons-feiring med familie og eventuelt venner, så kan du ønske deg det. Foreldrene dine bestemmer hva de vil bruke sine penger på. Så du må vente å se hva de bestemmer seg for. Kanskje det hjelper at du sier noe om at du forstår det.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon