Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma bestemme at hun ikke får se kjæresten på 14 dager?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16, og har en kjæreste, mamma meiner jeg burde leve livet mitt men jeg vil være sammen med han. Hun har sagt at jeg får ikkje være med han på 14 dager slik at jeg kan tjene opp penger jeg har brukt på buss og ferge til han. Kan hun bestemme at jeg ikkje kan sjå han på 14daga?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (16)

Takk for at du skriver til ung.no.

Jeg forstår det slik at mammaen din er litt bekymret for at du bruker en del av pengene dine på å reise til kjæresten din. Kanskje hun ønsker at du skal tenke nøye gjennom dette nå, slik at du ikke senere angrer på at du har brukt så mye penger på reise. Det høres ut som hun tenker på ditt beste, men at hun kanskje bør diskutere dette mer med deg og lytte til dine meninger.

Foreldrene dine har det juridiske og økonomiske ansvaret for deg fram til du er 18 år og myndig, men du har en sterk medbestemmelsesrett fra 12 år som betyr at foreldrene dine skal legge stor vekt på din mening i saker som omhandler deg.

Og fra du er 16 år bestemmer du selv over din egen helse - den helserettslige myndighetsalderen.

Vanligvis skal barn og ungdom selv få velge hvem de vil ha som venner og kjæreste. Samtidig har foreldrene dine et ansvar for at du har det bra og er trygg, helt til du blir 18 år. Foreldrene dine kan faktisk bestemme at du ikke får treffe kjæresten din i 14 dager, men de bør begrunne avgjørelsen og snakke med deg om det.

Det kan være lurt at du prøver å snakke ordentlig med mamma om forholdet ditt til kjæresten din, hvorfor han er viktig for deg og at du kan  bruke dine penger som du selv ønsker.

Det kan også være lurt at mammaen din får være litt sammen med kjæresten din så hun kan bli bedre kjent med ham og se hvorfor han er bra for deg.

Jeg ønsker deg masse lykke til! Les gjerne artiklene jeg legger ved svaret.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan kombinere venner og kjæreste?

Venner er samla (colourbox.com)

Det er en deilig følelse, og det eneste du vil er antakelig å bruke all tid og energi på han eller henne. Men hva med vennene dine og deg selv? Glemmer du å ta vare på egne interesser og venners følelser midt oppi all forelskelsen?

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine