Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig med at foreldrene mine aldri har trodd på meg...

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Begynner å bli litt gammel for råd om foreldre og familie. Men sliter veldig med faktaen at foreldrene mine aldri har trodd på meg. Jeg har aldri vært en person som lyver, men hver gang jeg har fortalt om noe som barn (f.eks. Mobbing på skole, blitt slått, trakkasering), så har de alltid sagt at jeg lyver og prøver bare å være sånn som tvillingbroren min. Jeg er også trans, og de tror ikke på det heller (vært ute av skapet i 5 år og starter behandling for en stund siden). Nå har det gått så langt at de ber søsknene mine om å holde seg fra meg fordi jeg er en psykopat som lyver.. og sier det til familie medlemmer og folk rundt meg. Selvfølgelig tror ingen på det som kjenner meg godt, men det er så ufattelig sårende at familien tenker sånn om meg.. jeg vet faktisk ikke hva jeg skal gjøre dersom jeg elsker familien min, og selv om de får meg til å føle meg meste parten verdiløs, så vil jeg ikke kutte de ut helt heller.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Det er ikke noe rart at du sliter med dette! Familie er viktig uansett alder. Det å kjenne seg sviktet av de som skal være dine nærmeste er veldig smertefult!

Du skriver at foreldrene dine ikke har trodd på deg når du har fortalt om vonde oppleverlser i barndommen. Det høres heller ikke ut som om de tar deg på alvor når du forteller at du er trans. I stedet omtaler de deg som psykopat fordi de tror at du lyver.

Jeg lurer på om foreldrene dine vet hvor såret du kjenner deg over måten de behandler deg på? Har du forsøkt å fortelle dem dette på en rolig måte? Du skriver at du elsker dem, og at de får deg til å kjenne deg verdiløs. Det er lett å forstå. Alle har et behov for å få bekreftelse av de som står oss nær. Når det ikke skjer, så går det på selvfølelsen løs.

Mitt forslag er at du skriver et brev til dem hvor du forklarer dem hvordan du har det. Legg vekt på dine egne opplevelser i stedet for å kritisere dem. Si noe om hvordan det kjennes for deg når de snakker nedsettende om deg, og fortell dem hva slags kontakt du ønsker at dere skal ha.

En annen mulighet er at du får hjelp av andre til å formidle hvordan dette påvirker deg. Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne nærmeste familievernkontor. Der kan dere få god hjelp til å snakke sammen og finne løsninger som familie.
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Det er også mulig å be om hjelp fra andre i familien eller nettverket ditt til å nå inn til foreldrene dine.

Dessverre er det også noen ganger slik at man ikke lykkes med å få den kontakten man trenger og ønsker seg. Det kan ha mange årsaker. Hvis du kjenner at du har prøvd det du kan, så har du lov til å gå videre og tenke på deg selv. Kanskje vil du trenge noe hjelp til å stole på at dette ikke er din feil og at du har rett på et godt liv og selvrespekt selv med den familien du har.

Ta gjerne en titt på artiklene under svaret!

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie