Hopp til hovedinnholdet

Er vi fattige? 

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, meg og faren min har hatt en lang prat sammen om økonomien vår og mange private ting kom frem, Jeg trodde egentlig at vi var rike og hadde god inntekt, pappa og mamma får sånn 30 000 i månden. Og de må jo også betale husregning, Strøm og forsikring. Han sier at hver månde ligger vi igjen med 10 000 kr, Jeg turte ikke å spørre pappa om vi var fattige så jeg har lyst på svaret deres

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13 år!

Jeg kan dessverre ikke svare ja eller nei på spørsmålet om dere er fattige. 
Selv om du gir meg noen tall i spørsmålet ditt, kan jeg ikke vurdere om dere har lite eller mye penger sammenlignet med andre. Jeg vet jo ikke hvor mange dere er i familien, eller hva faren din regner med at dere har betalt for før dere har igjen 10 000kr.

 

Jeg synes det er veldig fint at du og faren din har snakket litt om penger. Det er viktig for alle tenåringer å lære om privatøkonomi. Det er en del av å bli mer voksen og selvstendig på sikt. Penger er viktig og det er lurt å snakke om dem både i familier med god og dårlig råd.

Faren din trodde sikkert at han ga deg god informasjon, men du fikk faktisk en ny bekymring av den samtalen dere hadde: er vi fattige? Jeg tenker at dere trenger å snakke mer om dette fordi du er usikker nå. Jeg tror faren din heller vil at dere skal snakke åpent om penger enn at du skal være engstelig uten å si noe.  


Ingen familier har ubegrenset med penger og alle må prioritere hva de bruker dem på. Det kan hende at dere har en helt vanlig økonomi, eller det kan hende at foreldrene dine ikke har så god råd, men har prioritert å bruke penger på barn heller enn på seg selv.

Det virker som at du aldri har opplevd at dere har mindre penger enn det vennene dine har. Det er jeg glad for å høre, for det er vondt å være den som ikke kan være med på ting eller ikke har de samme tingene som de andre.

Hvis det er sånn at familien har store problemer med penger, sliter med gjeld og har for lite til å få kjøpt mat og andre vanlige ting, så kan dere få hjelp fra det offentlige. Det er veldig viktig at barn og ungdommer kan gå på fritidsaktiviteter og oppleve spennende ting selv om foreldrene har lite penger. Alle politiske partier mener det. 

Jeg synes det aller viktigste er at du snakker med moren eller faren din sånn at de kan forklare deg ordentlig hvordan økonomien er.
 Hvis du synes det er vanskelig å ta det opp, kan du kanskje vise dem spørsmålet du skrev til oss? Der forklarer du fint hva du fikk med deg i den første samtalen om økonomi. Du kan også snakke med en annen i familien, en lærer eller helsesøster. Bekymringer blir lettere å håndtere når man snakker om dem! 


Et lite tips om penger sånn helt til slutt: Når man er 13 år er man gammel nok til å få seg en liten jobb og tjene egne lommepenger, for eksempel ved å klippe gress for naboen eller gå med avis. Kanskje det kunne være noe for deg? Uansett om foreldre har mye eller lite penger vil det kanskje være tilfredsstillende å tjene noe selv?  

Jeg håper du får snakket med en voksen og føler deg bedre etterpå! 

Vennlig hilsen ung.no-redaksjonen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva betyr det å være fattig i Norge?

Vi har nevnt noen alternativer, men vil ha DINE tanker om det.

Gå til vote

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Fattigdom i Norge

Jente er lei seg (colourbox.com)

Kjenner du noen som alltid har en unnskyldning for ikke å bli med på kino eller i slalåmbakken? Eller vet du om noen som svarer unnvikende når du spør hva de gjorde i ferien?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din