Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir så sykt fort sint og sur på mamma.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg blir så sykt fort sint og sur på mamma. Jeg vet ikke hvorfor. Det er ikke noe kjekt i det hele tatt. Jeg knakk nylig foten og har gips, hun prøver bare å hjelpe og er veldig søt og snill. Jeg på den andre siden er sykt bitch og skriker til henne hele tiden. Jeg ser hun blir veldig lei seg og det blir jeg og. Jeg vet ikke hvorfor jeg blir så sinnsykt fort irritert på mamma? Jeg tror kanskje det er fordi noen visse personer i livet mitt tuller veldig mye med meg på en veldig dum måte. De skremte meg her om dagen, jeg ble så redd at jeg begynte å springe, og dermed skadet min knukket fot. Nå må jeg kanskje operere. Men jeg kan ikke være sure på dem pga. kulturen vår (De er gutter og dem skal man respektere) Uansett, så føler jeg at jeg tar alt sinne mitt ut på mamma og jeg hater det, jeg kan ikke noe for det. Jeg er redd at mamma tror at jeg ikke er glad i henne lenger. Hjelp meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Du forteller at du blir så fort sint og sur på moren din, og dette er det nok mange som kan kjenne seg igjen i. I tenårene er det veldig vanlig at man kan være irriable og sinte. Særlig på dem som står en nærmest, slik som søsken og foreldre. Trøsten er at dette vil gå over og bli bedre etter hvert som tenårene går mot slutten.

For deg er det ekstra vanskelig nå for tide, siden du har brukket benet ditt. I tillegg vokser du opp i en kultur hvor du har begrensninger på hvordan du forholder deg til enkelte i din nærmeste omkrets. 
Jeg skjønner at det er lett å la det gå ut over mamma når du blir sint og lei deg. Det er godt å få slippe det løs og bare være sint og sur. Allikevel tenker jeg at det også vil være fint å forsøke og si noe om det som gjør deg sur og sint. Om hvordan du blir frustrert når du blir ertet eller skremt av guttene, og synes det er vanskelig å ikke kunne si i fra om det.
Jeg tror deg vil hjelpe deg til å få mer kontroll over vanskelige følelser, samtidig som du åpner opp for et mer åpent og nært forhold til moren din.

Kanskje det enkleste er å starte med å be om unnskyldning for at du blir så sint innimellom, og forsøke å si noe om hvordan du egentlig har det?

Jeg legger ved noen artikler som kan være til nytte for deg, og håper at du kan ha nytte av det.
Du kan gjerne ta en prat med helsesøster på skolen din dersom du ønsker en nøytral person å snakke med, eller en annen voksen du har tillit til. Det hjelper å sette ord på det som er vanskelig.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie