Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er skilt og alltid når jeg er hos moren min blir hun sur.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, foreldrene mine er skilt og alltid når jeg er hos moren min blir hun veldig sur for ingenting. Hun kan starte å kjefte for de minste ting. Og gjør seg veldig til offer med en gang, og prøver å få meg til å synes synd på henne. Hun oppfører seg veldig barnslig. Hun ramser opp masse ting som irriterer henne og sier at jeg bare kan flytte til faren min hvis jeg har der så fælt der. Dette skjer hvis vi blir litt uenige. Jeg synes det er helt tullete av henne, hun oppfører seg mer barnslig enn meg. Jeg får ikke lov til å forsvare meg for da blir hun bare enda surere. Og jeg synes det er feil at hun er den eneste som får lov til å kjefte og være frekk. Etter en stund later hun som i ingenting igjen. Det er veldig irriternde at hun aldri unnskylder oppførselen sin. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre. Jeg kan ikke gå til mormoren min heller for hun ville bare tatt moren min sitt parti.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er veldig vanlig at ungdom og deres foreldre synes at det er vanskelig å komme over ens og se likt på regler og rettigheter. Foreldre ønsker at de unge skal høre etter fortsatt og der er ofte redde for at ungdom skal ta valg som skader dem selv. De unge ønsker å få mer selvbestemmelse og større privatliv.

For de fleste voksne er et samlivsbrudd en stor krise og påkjenning. Det at et kjærlighetsforhold går i stykker er ofte en stor sorg. Det er tungt for begge, men spesielt for den som kanskje ikke ønsket det. Det å vær lei seg og sørge kommer ofte ut som sinne. Det er ikke alltid lett å gjenkjenne at man virker sint når man bare kjenner at man er lei seg. Kanskje hun føler seg mislykket?

Det er likevel viktig at hun fortsatt klarer å fungere som mamma for deg. Har du spurt henne om hun har det vanskelig? Om det er vanskelig å spørre henne kan det at du er bekymret for moren din være noe mormor kan tenke er viktig å hjelpe med. Det er ofte bedre å være bekymret for noen i stedet for bare å kritisere.

Prøv å snakke med henne, si at du er glad i henne. Si til henne at du ikke vil flytte til faren din men har det fint med henne. Trenger dere hjelp til å snakke bedre sammen. Ved familievernkontoret der dere bor er de eksperter på å hjelpe familier snakke sammen og løse konflikter.

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!
Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie