Hopp til hovedinnholdet

Det er mye konflikter hjemme og jeg er lei av å være avhengig av dem.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 18 år og jeg har gjort en stor tabbe. Jeg brukte mamma sin kort til å kjøpe noe dyrt og sa ikke noe, og da ho fann ut av det blei det en stor krangel. GenereIt har det bare blitt verre og verre hjemme. Jeg og stefaren kommer ofte i diakusjoner der det blir for mye psykisk press at jeg bare begynner å grine. Jeg blir ofte veldig irritert på mamma selv om jeg er veldig glad i henne.. Det er mye styr om hvortid jeg skal ta lappen men dem peiotere aldri å lærekjøre med meg så jeg blir bare frustrert. Jeg kjenner ikke den ekte faren min men jeg lurer ofte men tørr virkelig ikke å spørr mamma selv om ho har snakket om han indirekte. Jeg føler meg ganske ekkel også fordi vi bor i en liten kjellarleilighet og jeg har ikke besøk annet enn kjæresten fordi det er bare flaut. Problemet er at jeg er så lei av å vere økonomisk knytt til foreldre og jeg vet ikke hva jeg skal gjør. Jeg har sommerjobb denna sommeren og skal søke ekstrahjelp en annen plass. Men hva før det?

Besvart 22.06.2018 13:03
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Så bra at du har tatt grep og er på vei til å bli mer selvstendig, ved at du har skaffet deg sommerjobb. Men jeg forstår at du er utålmodig om du opplever mye konflikter og at dere bor litt dårlig. 

Jeg forstår også at det er vanskelig når du har blitt oppdaget i å bruke mammas kort til å kjøpe noe dyrt. Noen gang kan fristelsene bli for store og noen ganger i livet tabber en seg ut. Det er vanlig, men selvfølgelig ubehagelig. Samtidig er det god læring i å ta ansvar for egne handlinger, si unnskyld og gjøre opp for seg. Og om du ikke gjentar feilene dine, vil nok ting roe seg etter en stund. 

Samtidig er du nok på vei inn i en alder, der det er naturlig at en kjenner på at en ønsker å bli uavhenging av foreldrene. Noen flytter ut i denne perioden, men for andre er det ikke mulig av praktiske og økonomiske årsaker. Da må en forsøke å gjøre det beste ut av situasjonen. Finne gode måter å ta pauser fra hverandre og forsøke å unngå å gå inn i konfliktfylte tema og diskusjoner. Alt trenger ikke å diskuteres og mye kan overses. Velg hva du vil la deg provoseres av og bli bevisst dette. 

Men det er slett ikke uvanlig at samspillet mellom barn og foreldre kan gå inn i vanskelige spor i perioder av livet. Ungdomstiden er en typisk tid for slike utfordringer. Den unge skal frigjøre seg og utfordrer nye grenser. De voksne forventer at den unge tar mer ansvar for egen framtid og bidrar mer til felleskapet osv. Da kan det lett føre til uenighet og konflikter. Det kan være vanskelig å forstå hverandre og finne gode måter å snakke sammen på. 

Men det er foreldrenes ansvar at du har det bra hjemme og at dere klarer å løse konflikter og komme til enighet. Men du har også et ansvar for hvordan du velger å snakke til og med din mor og stefar. Husk at følelser er smittsomme og at det er en selv som har ansvar for egne følelser.

De fleste foreldre ønsker å gjøre en god jobb og oppdra barne sine på en god måte, men det er ikke alltid at de får det helt til. Da kan det være lurt at dere sammen får hjelp til å finne ut hvordan dere kan snakke bedre sammen.

Kanskje du kan ta en prat med mamma og be henne snakke med familievernkontoret? Her kan dere få hjelp til å snakke sammen og komme til enighet om hvordan det skal være hjemme.

Det kan også være lurt å snakke med noen utenom familien når en opplever livet slik du beskriver det. Da kan helsesøster på helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med.

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg en god sommer.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Å be om unnskyldning

Unnskyld på mobil (ung.no)

Å be om unnskyldning er noe vi alle har gjort i løpet av livet. Men hvorfor gjør vi det? Og hvordan kan man få sagt det på best mulig måte? Her får du tips til hvordan du kan be om unnskyldning.
Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Å bli voksen

Gutt og jente (colourbox.com)

Er du voksen? Noen ganger er det bussjåføren som spør, andre ganger er det din mor. Og et positivt svar kan få store konsekvenser. Dobbelt så dyr bussbillett. Fire ganger så mye husarbeid? Likevel gleder de fleste ungdommer seg til å bli atten.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme