Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for at søsteren min skal få anoreksi

Jente 15 år
 

Spørsmål

For et år siden fikk søsteren min kyssesyken, hun fikk det ganske tøft og gikk ned ganske mye i vekt pga lite matlyst. Nå spiser hun ikke så mye fordi hun blir fortere mett enn før og i det siste har hun begynt å trene hver eneste dag på treningssenter. Jeg blir bekymret for henne siden jeg kjenner mange med anoreksi og jeg er redd hun også skal få det. For noen dager siden fortalte hun meg at hun begynte å gråte på treningssenteret fordi hun følte seg feit. Hun er utrolig tynn synes jeg (men ikke sånn anorektisk) men hun har tynne lår og veldig smal. Når jeg er ved siden av henne føler jeg meg veldig stor og jeg er egentlig ikke noe stor jeg er normal. Jeg snakket en gang med henne om dette når vi var på joggetur og da sa hun at hun elsker mat og vil spise og sånn men at hun ikke føler seg så tynn som jeg sier. Jeg vet ikke helt, bør jeg være bekymret??

Besvart 09.09.2018 18:00
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 15 år!

Jeg forstår at du er bekymret for søsteren din når hun spiser mindre og trener mer enn før. 

Det er tydelig at søsteren din har noen tanker om at hun ikke er tynn nok siden hun begynte og gråte på treningsssenteret. Det er leit at hun har slike tanker hvis det faktisk er slik at hun er ganske tynn. 

Det at søsteren din spiser mindre enn før kan være en konsekvens av at hun hadde kyssesyken. Når man spiser mindre en periode krymper magesekken, og da kjenner man seg fortere mett når man begynner og spise ordentlig igjen. Men magesekkens volum vil øke igjen ettersom man begynner å spise normalt igjen. 

Har du snakket med foreldrene dine om dette? Jeg synes du skal si ifra til dem om at søsteren din opplever at hun ikke er tynn nok og at hun spiser mindre. Det er foreldres ansvar å passe på barna sine. Da kan de ta en prat med henne for å høre hvordan hun har det. 

Du skriver ikke hvor gammel søsteren din er. Hvis det er slik at dere går på samme skole kan du ta henne med deg til helsesøster for å ta en prat om hvordan hun har det. Det kan uansett være nyttig for deg å snakke med helsesøster slik at du får delt dine bekymringer. Helsesøster kan også ta kontakt med foreldrene deres hvis du ønsker det. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie