Hopp til hovedinnholdet

Føler meg fanget. Hva skal jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 17. siden jeg har vært bra liten har jeg slitt hjemme, med en psykisk syk mor og bror har det blitt svært vanskelig oppigjennom årene. barnevernet har vært i bilde så lenge jeg kan huske, men har aldri følt at de har brydd seg om det jeg vil. de siste 2 årene har dette bare blitt værre. jeg får ikke noe hjelp fra BV (barnevernet) og ble stortsett kastet ut for 1 år siden, med lite kontakt fra BV. jeg endte med å bo hos en venn sin familie for 6 måneder med mye krangling fra familien hjemme og konstant mas om å må ta blodprøve for å sjekke om jeg ruset meg, noe jeg aldri har gjort. nå vil jeg flytte ut, men pga erfaringen med bv og strenge foreldre, som ikke helt bryr seg om mine meninger og mål i livet, vet jeg ikke helt hva jeg kan gjøre. for å forklare litt mer så har jeg prøvd tidligere å få flyttet ut med blitt nektet fra bv fordi de har kun hørt på mine foreldre og ikke meg. jeg føler meg fanget og vet ikke helt hva mer jeg kan gjøre.

Besvart 07.09.2018 15:40
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no

Det første jeg tenkte da jeg leste innlegget ditt var: Heldigvis er hun snart 18 og kan velge for seg selv. Det kan du jo, men det løser ikke dilemmaet du opplever. Både mor og bror er der jo fremdeles. Og det er ikke sikkert du har anledning og økonomi til å bo for deg selv eller sammen med venner.

Du har jo en lang historie med å bo hjemme. Kanskje det er noe dere sammen kan gjøre for at situasjonen skal bli bedre. Har dere vært i kontakt med familiesenter eller familiekontor i kommunen der du bor? I mange tilfeller kan de bidra til at noe blir løst opp, at det blir gjort gode avtaler og at forholdene forandres. Kanskje bare litt er nok?

Så har du som 17 åring sikkert en vennekrets utenom hjemmet. Det vil være vanlig at du søker mer og mer ut av hjemmet når du er i den alderen. Er det fritidsaktiviteter du kan delta i? Har du venninner du kan besøke mer? Hva med å sette støtet inn i skolearbeid, så du får best mulig karakterer? Poenget er å ta vare på deg selv - du er den som best vet hva som passer for deg i din situasjon.

Ta en prat med noen i familien eller med helsesøster på skolen og se om dere kan finne fram til noen forslag. Og husk: Det er aldri din skyld at din mor strever med psykisk helse. Og: du er ikke alene. Den første artikkelen under her handler om det. Les den!

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du har krav på omsorg

Hender som holder hverandre (colourbox.com)

Du har krav på omsorg. Det er i første rekke dine foreldre som har ansvaret for å gi denne omsorgen, men de kan ha behov for hjelp med dette ansvaret i korte eller lengre perioder.

Les mer

Hvem gjør hva i barnevernet?

Hvem?

Kommunen, staten, fylkesmannen og fylkesnemnda er alle involvert i ulike deler av barnevernet.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra