Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg når far bryter vår avtale? Han mener jeg ikke holder min del.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Små ting i familien vår, kan utløse sinnsyke og urimelige krangler mellom meg og pappa! I juli eller noe spurte jeg om å få pusse opp rommet. Pappa sa at han skulle gjøre det hvis jeg holdt rommet ryddig ut oktober, d.v.s. ingen klær på gulvet, ingen oppvask på rommet og ingen søppel på skrivebordet. Jeg føler selv at jeg har fulgt det veldig bra! Det har ligget noen klær på gulvet i blandt, men de har jeg ryddet opp nesten med en gang, det hat aldri gått mer enn et og et halvt døgn, og det har nesten aldri vært oppvask på rommet mitt!!! Jeg er jo en tenåring, og de er rotete! På rommene til vennene mine ser det helt bomba ut i forhold til sånn jeg har hatt det de siste månedene, så jeg har klart meg veldig bra. Men pappa nekter å pusse opp, fordi det ikke har vært perfekt! Jeg er lei av at han skal ha alt perfekt!!!! Han sier selv at ingen i verden er perfekte, men refererer til seg selv som om han er det! Har depresjonsproblemer, og dette bare forverrer dem! Hva gjør jeg nå?!

Besvart 08.11.2018 08:45
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Slik jeg oppfatter det du beskriver, har du og faren din hatt en avtale, som dere har forstått forskjellig.

Det kan nok hende at faren din tenker at klær på gulvet er avtalebrudd. At klærne kan ligge opp til ett og et halvt døgn, er kanskje heller ikke innenfor rammen av avtalen, slik faren din forstår avtalen. (Dersom du ikke har andre steder enn gulvet å legge klærne du tar av deg, kan dere kanskje sette inn en stol eller noe annet til det bruket).

Det kan hende at faren din ønsker at du skal innarbeide nye rutiner for å holde rommet ryddig før han pusser opp. Å ha det ryddig, kan også knyttes til hygiene - som vi vet er viktig for helsa.

Det du kan gjøre, er å snakke med faren din, si at dere nok hadde ulike oppfatning av avtalen, og så foreslå at dere lager en ny avtale der dere blir enig om hva det innebærer at det ikke skal være oppvask, rot eller søppel på rommet ditt.

Du er nok prisgitt faren din sin oppfatning; dersom du ikke stiller opp til hans forventninger, lar han bare være å pusse opp rommet ditt. Slik jeg tenker det, er det du som har alt og vinne.

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie