Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med angst og depresjon etter vold i hjemmet.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har de siste årene fått sterk angst og depresjon ettersom jeg har blitt eldre og skjønt at jeg har blitt utsatt for psykisk, fysisk og emosjonell vold hele livet av min mor. Jeg har dystre tanker hver dag og gråter ofte. Dette går utover skolen(mye fravær&nære på å droppe ut) helsen min og motivasjonen min for alt generelt. Jeg bor bare med hun og har gjort det hele livet da jeg ikke har annen familie. Er enebarn. Jeg har aldri hatt et forhold til faren min.Moren min har slått/sparket meg,låst meg inne, truet meg å kaste meg ut og truet med å drepe seg selv så lenge jeg kan huske. Kalt meg "hore"drittbarn" osv.Skolestart i år fikk jeg nok og rømte hjemmefra og bodde hos en venn i en uke. Da jeg kom hjem ringte hun politiet på meg og det ble en barnevernsak.Jeg og moren min går til terapeut nå hver for oss. Tviler på at det er til særlig hjelp for hun er narsissist, sta og bitter. Går ikke an å ha samtaler med hun, begynner å rope og true.Føler meg veldig ensom og verdiløs.Hater hun

Besvart 09.11.2018 12:18
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no
Jeg skjønner godt at det ikke har vært lett å være deg, og å være deg for tiden. 
Du forteller om mye vold i hjemmet, både fysisk og psykisk. Slike ting setter spor, og kan komme til uttrykk i angst og leie følelser. Det er naturlige reksjoner når en over tid har blitt utsatt for stor utrygghet. 
At det er slik nå, betyr ikke at det skal være slik for alltid. Heldigvis. 

Jeg tenker at det viktigste nå er at du får snakke med noen om hvordan du har det. Jeg vet ikke hvilken terapeut du går til og om du har snakket med henne om dette ? Det er viktig at du forteller om hvordan du har hatt det over tid. Uansett om du tenker at din mor vil fortelle noe annet. 
I tillegg tenker jeg du bør få time raskt hos psykolog. Spør om terapeuten kan hjelpe deg med time. Hvis ikke, ta kontakt med fastlegen, slik at du kan bli henvist til psykolog. 

Grunnen til at jeg fokuserer mye på dette, er at du behøver en god støttespiller, en som har kunnskap og som kan hjelpe deg å bearbeide, slik at du etter hvert bli sterkere og bedre rustet til å gå videre. Det er fullt mulig, selv med en tung sekk med vonde opplevelser. 

Alt godt og lykke til videre !

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har krav på omsorg

Hender som holder hverandre (colourbox.com)

Du har krav på omsorg. Det er i første rekke dine foreldre som har ansvaret for å gi denne omsorgen, men de kan ha behov for hjelp med dette ansvaret i korte eller lengre perioder.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie