Hopp til hovedinnholdet

Er roping og kjefting en type vold?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Når jeg var liten så var jeg redd for pappa fordi han ropte og kjeftet på meg for de minste ting. etter hvert som at jeg har blitt eldere skjønner at han burde ikke ha snakket til meg på den måten. Men jeg lurer på om det han gjorde mot meg var en type vold?

Besvart 15.12.2018 16:23
 

Svar
Hei jente 14 år
 
Så leit å høre at du har vært redd for din far. Voksne kan bli sinte, og dette kan være ubehagelig. En skal ikke gå å være redd i sitt eget hjem-

Psykisk vold kan være:

Utskjelling, direkte trusler, indirekte trusler,truende kroppsspråk, gjentatt sårende kritikk, ignorere, ydmyke, framsette uriktige anklager, forhør, og kontroll. Kontroll er en type psykisk vold som kan skje på ulike måter:

Man kan kontrollere noen ved å ta kontroll over pengene, kontrollere hvor den andre er, hva den andre gjør, hvem den andre er sammen med, hva den andre snakker med andre om.

Psykisk vold kan også være intens sjalusi; for eksempel at man sjekker mobilen, har forhør etter at den andre har gjort ting på egen hånd, eller kommer med beskyldninger om at man er utro.

Om man opplever vold er det viktig å si fra til noen. Du kan snakke med helsesøster på skolen din, eller en annen voksen du stoler på.

Ingen skal utsettes for vold, så det er viktig at du søker hjelp hvis du fortsatt har det slik.

Ønsker deg lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie