Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg med en storesøster som behandler meg dårlig?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har en eldre søster som jeg og hun alltid har kranglet. Da jeg var liten sa hun mange stygge ord til meg, lagde grimaser og ble veldig fort sur og da brukte hun å lugge meg det aller hardeste hun kunne og sparket meg. Mamma og pappa la aldri merke til det fordi hun gjorde det hele tiden i de små øyeblikkene de ikke fulgte med og de gangene det gjorde så vondt fysisk eller at jeg ble såret så prøvde jeg å si ifra men da løy hun hele tiden og jeg ble aldri trodd på. Senere la hun fra seg det å lugge og sparke, men jeg blir fortsatt den dag i dag kalt kjempestygge ord. I tillegg rakkerhun veldig ned på meg. Hun ønsker hele tiden å være favoritten og prøver å overtale meg hvis det er noe jeg vurderer å kjøpe slik at hun kan disse meg for å bruke mer penger enn henne. Hun rakker mye ned på meg mens foreldrene mine ikke hører på og klager til de hvis jeg en av vaskedagene ikke gjør min del fordi jeg må få inn innleveringer og øve på prøver. Skulle skrive mer, men hva skal jeg gjøre?

Besvart 11.02.2019 21:15
 

Svar
Hei!

Så leit å høre at du har så dårlig forhold til storesøsteren din! Det høres ut som om dere har hatt det sånn i mange år, og at du ønsker en slutt på det. Jeg er enig i at det er på tide. 

Det er ikke så lett å forstå hvorfor søsteren din behandler deg som hun gjør. Du beskriver at hun har lugget og plaget deg når foreldrene deres ikke så det, at hun fortsatt rakker ned på deg og sier stygge ting. Du skriver at hun gjerne vil være favoritten og sette deg i et dårlig lys. 

Mitt råd er at du tar en skikkelig prat med søsteren din om måten hun behandler deg på og hvordan dette kjennes for deg. I en sånn samtale er det fint hvis du kan si noe om ditt eget bidrag til konflikten. Sett også ord på det du ser av gode og positive sider ved søsteren din. Dere skal jo leve som nær familie resten av livet, bli tante til hverandres barn, kanskje ta dere av foreldre som blir gamle og syke sammen. Det er mange gode grunner til at dere slutter fred og får et bedre forhold.

Det er ikke så lett å snakke sammen om slike ting når dere vanligvis bare krangler. Jeg tenker derfor at dere vil trenge hjelp til dette og at det vil ta tid. Kan foreldrene deres bidra? Er det andre voksen i familien som du har tillit til og kan be om hjelp? Dere kan kanskje få hjelp av helsesøster, og helt sikkert på nærmeste familievernkontor. For å forklare hva dette handler om, kan du for eksempel vise fram det du har skrevet til ung.no og svaret mitt.

For at en slik samtale skal bli vellykket så er det viktig at dere ikke beskylder hverandre for feil, men i stedet snakker "jeg-språk". Med det mener jeg at du tar utgangspunkt i deg selv, dine egne følelser og opplevelser. For meg er det vanskelig at... Jeg blir lei meg når... Jeg skulle ønske at... Du skjønner. Da er det større sjanse for å bli hørt og mindre sjanse for at søsteren din går rett i forsvar.

Ta gjerne en titt på artiklene under svaret for å få flere tips!

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie