Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre når moren min er kontrollerende og sint?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei ung. Jeg er en relativt pliktoppfyllende jente, gjør alt jeg blir bedt om, får gode karakterer og finner aldri på noe tull. Alikevel føler jeg at jeg blir passet på med Haukeøyne av moren min, hun bestemmer alt jeg gjør og skal, til og med når jeg skal vaske av meg sminken! Jeg føler ikke jeg tar noen valg selv og det nytter ikke hvis jeg sier noe, da blir hun så sint at hun kan løpe etter meg. Det har flere ganger mamma har blitt så sint at hun har fysisk dyttet meg inn i klesstativ, og slått meg i hodet. Jeg er lei av og ha det sånn nå, det går ut over meg Psykisk og at jeg faktisk er redd for min egen mor. Hun er snill og gir meg penger når jeh skal ting, men hun har en side jeg er så redd for! Pappa bor kjempelangt unna, og jeg vil ikke fortelle han om det.. jeg vil ikke ha det sånn mer, hver gang det klikker for mamma går det sånn utover meg. Keg føler mamma kontrollerer livet mitt fordi hun ikke har et selv siden hun sitter hjemme hele dagen, jeg er glad i mamma, men blir mye

Besvart 16.05.2019 11:32
 

Svar
Hei

Så bra at du skriver til ung.no! Du skriver at du er glad i moren din men at du opplever at hun er urimelig kontrollerende mot deg. Du er i en alder hvor det er naturlig at du bestemmer stadig mer over livet ditt. Moren din er på sin side opptatt av at hun har ansvar for deg, og kanskje hun synes det er vanskelig å la deg ta ansvar for deg selv?

Du skriver også at moren din kan bli så sint at du blir redd for henne, og at hun noen ganger har dyttet og slått deg. Dette er ikke greit! Det vil jeg håpe at moren din er enig i.

Jeg synes du skal prøve å snakke med henne om din opplevelse. Si at du gjerne vi snakke med henne om noe som er viktig for deg. Det er lurt å velge et tidspunkt når det er rolig. Begynn gjerne med å si at du er glad i henne og at du er opptatt av at dere skal ha et godt mor-datter forhold. Fortell henne at du noen ganger kan bli redd når hun blir sint, og at dette går ut over hvordan du har det. Forhåpentligvis vil moren din lytte til deg og erkjenne at det ikke er greit at hun blir så sint på deg. Du kan også fortelle henne at du ikke forstår hvorfor hun er så streng/kontrollerende, siden du ikke pleier å finne på noe tull. Fortell henne hvordan du opplever det (f.eks. at det føles urettferdig , at du blir lei deg eller frustrert?)         

Noen ganger kan det være nødvendlig med hjelp fra en tredjeperson for å få til en endring og kunne snakke rolig sammen. Jeg anbefaler at dere tar kontakt med et Familievernkontor. Siden du er 16 år kan du ta direkte kontakt og spørre om å få samtale med en Familieterapeut. I en familiesamtale vil terapeuten styre samtalen slik at alle får snakke og fortelle om sin opplevelse. Målet er å få til en endring slik at relasjonen og atmosfæren blir bedre hjemme. Du kan også snakke med terapeuten alene.Det er gratis å få oppfølging på familievernkontoret og terapeutene har erfaring med å hjelpe familier som har liknende problemer.

Hvis moren din har et sinneproblem kan hun få veiledning og hjelp med det. Det må en endring til hvis du går med en klump i magen og er redd for neste sinneutbrudd. Slik skal det ikke være! Ungdom skal oppleve at de har det trygt hjemme og at foreldrene tåler uenighet o.l.

Link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

I tillegg kan du jo snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon. En annen mulighet er at du ringer alarmtelefonen for barn og unge: 116111 (gratis). Det viktigste er at du/dere får hjelp, for som du skriver kan du ikke ha det sånn som du har det nå.

Jeg legger ved et par artikler med tips som kan være aktuelle for deg:

www.ung.no/Funksjonsnedsettelser/rettigheter/3012_Hva_kan_du_bestemme_selv.html

www.ung.no/problhjemme/3586__Jeg_krangler_mye_med_mamma%2C_hva_skal_jeg_gj%C3%B8re.html

Håper dette var nyttig.

Lykke til!

Hilsen Familieterapeuten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie