Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten til mamma banker henne, bør jeg ringe politeit?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei nå er klokka 04:05 om natta jeg er våken fordi mamma og kjæresten har slåst, skreket og kvelt hverandre. De har holt på 1 år nå og jeg er veldig redd for han. Jeg har hørt at mamma har sagt at han har voldtatt henne. Og noen ganger lurer jeg på om jeg må ringe til politiet når han kaster mamma i bakken. Han har allerede flyttet ut en gang, da ble jeg kjempe glad for at han var borte, men cirka 3 uker etter kom han tilbake, men jeg vet ikke hvorfor for de hater hverandre så mye. Men jeg lurer på vis jeg ringer politiet hva vil skje med dem og meg?

Besvart 25.05.2019 17:39
 

Svar
Hei

Det du skriver er veldig alvorlig. Det er veldig flott at du skriver inn til ung.no for å be om hjelp. 

Jeg forstår at du er i en veldig vanskelig situasjon nå, og jeg er imponert over at du tør å fortelle om hvordan du har det hjemme slik at du kan få hjelp. 

Først og fremst tenker jeg at du ikke bør vente til neste gang mamma blir slått, men at du heller forteller noen voksne du stoler på hva som skjer hjemme. Hva med å ta kontakt med helsesykepleier på skolen? Helsesykepleier kan kontakte barnevernet slik at dere får hjelp. 

Du kan også kontakte politeit direkte. Det kan du gjøre uansett tid, og du trenger ikke å vente til neste gang din mor blir slått. 

Det som vil skje hvis politiet kommer er at din stefar vil bli siktet for vold. Kanskje det også blir lettere for din mor å forlate din stefar når barnevernet kommer inn i bildet? Politiet vil mest sannsynlig ta kontakt med barnevernet siden det er barn til stede. 

Alle barn og unge har rett til å ha det trygt hjemme. I Norge er det ikke lov å slå hverandre, hverken voksne eller barn. Det å leve i et hjem der mamma blir slått er veldig skadelig for barn og ungdom. Det er normalt å bli redd, sove dårlig, og få det vanskelig med konsentrasjon. Når man er redd får man vanskelige tanker og følelser, og det å være alene om dette er tøft. Det er derfor viktig at du sier i fra slik at du og din mor kommer dere vekk fra denne mannen. Noen ganger må voksne ha hjelp til å komme seg fra et destruktivt forhold, og det høres ut som din mor trenger det. Barnevernet vil være helt klar på at det ikke er forenelig å ha barn, samtidig som det utøves vold i hjemmet. For din mor kan det være lettere å få hjelp slik at hun kommer seg bort fra kjæresten sin. 

Ikke sitt med dette alene, men be om hjelp fra politi eller noen andre du stoler på. 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie