Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke øve på stua og foreldrene mine er kjempe dumme.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Dette er ikke krise, men jeg klarer ikke vente en dag til... Driver med musikk og MÅ øve hver dag for at jeg skal bli bedre, jeg går på musikklinja så det er ganske viktig. Men mamma og pappa lar meg ikke få stua når jeg trenger og øve de ligger bare på sofaen og ser på tv når de heller kan gå opp. Og når de ser på tv så får jeg ikke øvd og spesielt ikke når de ber meg dempe meg hele tiden.De sier også at jeg kan gå opp, men da går faktisk ikke øvingen så bra og det er viktig for meg at jeg kan øve. Men greia er at de også maser om at jeg må øve, og når jeg først skal det så får jeg ikke. Så mamma og pappa er kjempe dumme og de sier at det er min feil at jeg drar ut med vennene mine på dagen for å være med dem i noen få timer for å så øve litt når jeg er hjemme.Og siden jeg har ferie så lagde jeg en avtale med mamma om at jeg kunne øve med mute når de hadde lagt seg, men så lade seg ikke før 01.00 og så fikk jeg plutselig ikke lov til å øve og nå er jeg dritsur på mamma. Takk:)

Besvart 12.08.2019 11:45
 

Svar
Hei

Jeg forstår at dette kan være slitsomt for deg, og det er helt normalt å bli sur på foreldrene dine. 

Mange foreldre syns det er rart og uvant når barna blir ungdommer og etterhvert viser tydeligere sine egne meninger for dem. Du er mye ute blant andre enn foreldrene dine og påvirkes av andre enn foreldrene dine, og kommunikasjonen mellom deg og foreldrene dine kan bli vanskeligere enn den har vært tidligere.

Du er god til å sette ord på frustrasjonen din i det du skriver til oss, og kanskje har du sagt noe av det samme til foreldrene dine..? Foreldrene dine trenger å få høre hva du tenker og føler rundt musikkøvingen din. Fortell dem at du blir frustrert og lei deg når du ikke får øvd på den måten som gjør at øvingen blir bra. Fortell dem at du blir lei deg når de maser om at du skal øve, og at du føler at de ødelegger for deg i neste øyeblikk. 

Mye kan løses med å snakke sammen, men det er lurt av deg å velge en tid hvor dere ikke krangler eller diskuterer. Si at du ønsker å prate med dem om noe, og spør om de har tid for eksempel en time etterpå eller på kvelden. Kunsten er å prøve og ikke kritisere de i samtalen, men heller fortelle hvordan DU føler det. Dine følelser er dine, og de kan ingen si at er feil.

Håper dette kan være til hjelp, masse lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie