Hopp til hovedinnholdet

Vi har sterke personligheter begge to og vi krangler hele tiden

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, moren min er sykt begrensende:/ pappa er ganske chill på det meste, virker som om han forstår ungdommen litt bedre liksom! Men mamma skal alltid overtenke ting og hun sier alltid at jeg er for ansvarsløs osv osv.. men greia er at jeg for aldri sjansen til å vise at jeg kan ta ansvar:// hver gang jeg prøver å snakke med hun om det klikker det for hun. Vi har sterke personligheter begge to og vi krangler HELE tiden. Blir så frustrert:( er jo glad i hun men er redd for at det forandrer seg visst det fortsetter sånn... hva burde jeg gjøre? Noen tips??

Besvart 13.08.2019 15:00
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
I alle familier danner det seg et mønster hvordan man er sammen. Dette endrer seg ofte gjennom livet og påvirkes av hvordan man har det med seg selv, ting man opplever i familien, på jobb, skole og med andre.
 
Ungdom i pubertet og utvikling forandrer seg fort, dette kan være en utfordrende fase både for barn og foreldre. Ungdommer kan veksle mellom å være barnslig og voksen- dette er vanskelig å forholde seg til både for den det gjelder og for den voksne. Det er derfor ganske vanlig at det blir endel krangling når barn blir ungdom. 
 
Noen familiemedlemmer forstår hverandre ekstra godt og er veldig gode til å snakke sammen. Det kan dreie seg om at man er litt like og er opptatt av mye felles. Andre familiemedlemmer har en tendens til å misforstå hverandre, havne i diskusjoner og krangler pga av forskjellighet i personlighet og motstridende interesser. Felles er at det kan være vanskelig å se hvordan dette er i sin egen familie.
 
Det kan høres ut som om du og moren din er i en fase hvor det er vanskelig å forstå hverandre, og kanskje er det slik at hun ikke fanger opp at du er klar til å ta endel ansvar.
 
Det kan lønne seg for deg å ta dette opp med henne en dag det er fredelig stemning. Fortelle henne akkurat det som du sier i innlegget ditt, alternativt kan du vise henne innlegget ditt og svaret mitt. Kanskje kan dette åpne for en annen type diskusjon som er roligere og mer fruktbar.
 
Et tips for å regulere sterke følelser (Eks når du koker over i diskusjoner) Er først og fremst å trekke seg tilbake på rommet sitt eller gå ut litt før man svarer. Enda mer effektivt blir det om du også puster i firkant. Se for deg en firkant 1) Puste ut i 4 sekunder horisontalt 2) Puste inn i fire sekunder vertikalt 3 ) Puste ut igjen 4 sekunder horisontalt 4) Pust inn 4 sekunder vertikalt. Gjenta til du er roligere. Dette gjør at du at du får utnyttet pusten bedre og får lettere tilgang til den delen av hjernen som vi bruker for fornuft, plan og strategi. Da er det lettere å være saklige selv om man er uenig.     
 
Skulle problemene vedvare eller utvikle seg kan dere også få hjelp ved et familievernkontor. Her arbeider det terapeuter som kan mye om hvordan hjelpe familiemedlemmer som strever med å fungere sammen. Samtalene kan være med en eller flere familiemedlemmer. Dette er også et gratis tilbud. 
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!
 
Les gjerne lenkene nedenfor også, her får du bla mange tips og råd over gode hjelpetjenester 
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie