Hopp til hovedinnholdet

Hvordan klare å gjøre lekser med yngre søsken?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mamma har tatt permisjon fordi jobben hennes gjorde det slik at hun fikk utrolig mye med smerter i ryggen. Hun tjener utrolig lite. Pappa jobber men tjener ikke nok til å forsørge oss for hele måneden. En gang tok jeg en titt på lønnslippen deres og flere regninger som ikke er betalt og som har forfalt. Husleien er for høy. Vi har nylig flyttet inn og mamma og pappa angrer. Men de vil ikke flytte her i fra fordi det vil gå utover meg og søsknene mine. Jeg tør ikke å kreve noe. Vi har så vidt nok penger igjen til å kjøpe husholdnings ting som mat og dopapir. Jeg henger etter på skolen fordi jeg tenker hele tiden på hvordan vi kommer til å ha det i fremtiden. Jeg har fortalt dette til mamma men hun sier bare at det kommer til å gå fint og at jeg ikke trenger å bekymre meg. Bare at jeg får gode resultater og karakterer gjør dem glad. Men hvordan skal jeg jobbe for å få de karakterene de ønsker når jeg er nødt til å gjøre lekser med mine yngre søsken før jeg kan gjøre mine egne? Jeg er oppe hele natten for å gjøre lekser og kommer på skolen for trøtt, og klarer ikke å følge med.. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk forspørsmål! 

Jeg skjønner at du tenker mye over dette med familiens økonomi, men så lenge du er under 18 år så er det foreldrene dine som har det økonomiske ansvaret for deg. Jeg skjønner at du tenker mye på dette, men som sagt dette er foreldrene dine sitt ansvar, og ikke ting du i utgangspunktet skal bekymre deg for. Moren din har rett når hun ber deg konsentrere deg om skolen. 

Mange som har det vanskelig synes det er godt å ha noen å snakke med. Det kan også være god hjelp i å snakke med helsesøster, lærer eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted. Der har de lege, helsesøster, ofte har de også psykiatrisk sykepleier eller psykolog i tillegg.

I forhold til lekser, så forstår jeg at det er forstyrrende å gjøre lekser med småsøskene dine. Jeg synes at dette kan du ta opp med moren din, hun vil helt sikkert forstå. Se om dere kan finne en løsning. Hvis det er snakk om at det er trangt om plassen, kan du sjekke ut om det er mulig å gjøre leksene eller deler av dem på feks. skolen (låne et grupperom, bibloteket), leksehjelpen der du bor eller fritidsklubben. 

Håper dette var til hjelp :-) Se mer i artiklene under dette svaret!

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fattigdom i Norge

Jente er lei seg (colourbox.com)

Kjenner du noen som alltid har en unnskyldning for ikke å bli med på kino eller i slalåmbakken? Eller vet du om noen som svarer unnvikende når du spør hva de gjorde i ferien?

Les mer

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd