Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli kvitt litt av stresset? :/

Jente 13 år
 

Spørsmål

Vet ikke helt hvilket emne denne passer inn i. Faren min pleide å jobbe som snekker før han fikk en skade på ryggen. Da gikk han på skole i to år for å kunne få seg en jobb der hvor han sjekker at alt med snekringa går fint og greit, måler vinduet osv, og pappa hadde fått beskjed om at han kom til å kunne begynne å jobbe med en gang. Tingen er at han skulle begynt for to måneder siden, men de fortalte ham at de ikke hadde ledig jobb til ham alikevel! Moren min er også arbeidsløs på grunn av en sykdom hun har og legen har sagt til henne at hun ikke kan jobbe, og nå som pappa heller ikke jobber og har problemer med å finne jobb så sliter vi veldig med penger. Jeg har nettopp begynt på ungdomsskolen og har fått veldig mange venner allerede og trives kjempe godt, men jeg liker å ha fine klær når jeg er der. Jeg spurte moren min om jeg kunne kjøpe meg en fin genser eller noe på kjøpesenteret, men hun sa NEI! Hun sa jeg måtte vente i to uker til vi skal reise til England og heller kjøpe der, og det syns jeg er kjempe kjedelig! Jeg har penger selv som jeg har spart opp lenge til England turen og har ikke kjøpt noe til meg selv på to måneder (sliter veldig med å tjene penger på grunn av at mamma og pappa heller ikke har mye), og da syns jeg det er urettferdig at jeg ikke kan få lov til å bare gjøre en ting til meg selv. Føler bare at jeg sprekker snart, det er rett og slett ikke noe gøy i det hele tatt. Annet enn det så har mamma fått høre at hun må fornye sitt norkse statsborgerskap (hun er egentlig fra Amerika), hva betyr det? På barneskolen pleide jeg å være en av de smarteste på skolen, men nå på ungdomsskolen så er jeg i en klasse hvor absolutt alle er veldig smarte. Dette stresser meg veldig ut, for jeg er ikke noe vant til det. Jeg er livredd for at det betyr at kanskje jeg har bare blitt "dummere", hvilket stresser meg veldig ut for jeg vil bli advokat, or foreldrene mine vil også at jeg skal bli det. Det høres kanskje ikke så veldig ille ut, men disse tingene gjør at jeg går rundt og stresser meg i hverdagen. Jeg har familie i Amerika som jeg skal møte om en måned og jeg kjenner ingen av de; min amerikanske bestefar er syk og jeg bryr meg nesten ikke (fordi jeg ikke kjenner han); min norske bestemor bryr seg bare om storebroren min og ikke om meg og mine andre søsken; pappa har ikke jobb; vi har dårlig råd; jeg har ikke nok penger til å kose meg ute på byen; de andre i klassen min høres veldig smarte ut; vi skal begynne å få karakterer; jeg sover dårlig; jeg er litt tjukkere enn de fleste andre jentene i klassen; jeg og mamma har et ganske dårlig forhold. Unnskyld for at dette bare var en stor røre, og for å være helt ærlig vet jeg ikke helt hva jeg trenger hjelp med, for det er egentlig bare mange små ting som driver å surrer rundt. Hvordan kan jeg bli kvitt litt av stresset? :/

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er en del som skjer i livet ditt og du har en del å tenke på.  Da kan man føle litt stress.  Det kan være lurt å skrive ned det som er, slik du har gjort til oss.  Det kan også være lurt å trekke frem det som faktisk er bra og holde fokuset på det.  -Det som ser ut til å være bra med ny klasse.  For eksempel kan det at mange er smarte i din nye klasse,  være positivt og hjelpe deg til å yte bra. Prøv å tenke på at englandsturen jo er en bra ting, og si til deg selv at det jo da blir noe nytt og spennende å få kjøpt og komme med på skolen.  Noe av det du har er sikkert helt OK så lenge.  Du har jo sett det før, men alle de andre har ikke det.  Kanskje har du noe tøy du liker godt og føler deg ganske vel i.  Bruk det.  

Trenger du litt hjelp til å sortere litt i tankene og følelsene, så kan du prate med noen du har tillit til elller kanskje skrive litt "dagbok" for deg selv.  Helsesøster er en du kan prate med. 

Spør mamma og pappa hva det innebærer at mamma må fornye statsborgerskapet sitt, så blir du tryggjort i forhold til det. 

Prøv å tenke på det som en spennende MULIGHET at du skal bli kjent med din amerikanske familie. 

Hygg deg med vennene dine og fortsett å være den gode vennen du er.  -Det er mye viktigere hvordan du ER og hvordan du HAR en hva du HAR  PÅ deg.
Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd