Hopp til hovedinnholdet

 Jeg er 17 år og får lite hjelp økonomisk hjemmefra. Kan NAV hjelpe?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Vil bare si at dette er et spørsmål rettet til NAV. Jeg har en ganske lei situasjon for tiden. Jeg har måtte sluttet på skolen (VG2) pga. psykiske lidelser. Det har jo resultert i at jeg ikke mottar stipend lenger. Jeg har en del utgifter som mobilabonnement, forsikring på moped, tobakk (uheldigvis) og andre utgifter som klær og div. Jeg vet at foreldrene mine har forsørgerplikt, men foreldrene mine har VELDIG dårlig råd, og kan ikke holde meg med dette. Jeg bor hjemme, men kun hos min mor. Har ikke samvær med min far. En annen ting er at kjæresten min, som omtrent bor med meg (hos min mor), er en ekstra utgift for moren min, og moren min har såvidt råd til å holde hele familien med mat siden vi er så mange personer under samme tak. Jeg har to spørsmål ang. dette. Har jeg rett til noe som helst penger fra NAV siden jeg er i denne situasjonen? En annen ting. Moren til kjæresten min får barnebidrag fra faren, siden de ikke bor sammen. Men kjæresten min er nesten aldri hjemme hos moren sin, burde ikke kjæresten min fått noen av de pengene fra barnebidraget? Hva skal moren hennes med alt det barnebidraget når hun ikke trenger å holde barnet sitt med penger i det hele tatt? Jeg og kjæresten min er altså i en pengeknipe her. Vi har ikke råd til NOE. Og jeg har regninger som går til inkasso siden jeg ikke har noen form for inntekt og ikke får penger fra mine foreldre siden de ikke har råd. Hva gjør jeg? Kan NAV hjelpe meg, eller er det bare å glemme siden jeg er under 18? Hilsen Fattig Gutt, 17

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi forstår at du er i en vanskelig situasjon med tanke på de økonomiske problemene du har. Håper at svarene våre kan være til hjelp. Hvis du trenger noen å snakke med om hvordan situsjonen din er hjemme, se artikkelen vi har lagt ved svaret vårt. 

Det er slik du sier, dine foreldre har forsørgingsplikt for deg så lenge du er under 18 år. Hvis dine foreldre ikke har råd til å forsørge deg, så må de sende søknad til NAV om økonomisk sosialhjelp. I sjeldne tilfeller så kan økonomisk sosialhjelp gis direkte til barn under 18 år.

Vi kan ikke her på ung.no si om du har rett til stønad eller ikke, vi kan bare skrive generelt hvordan regelverket er. Derfor så bør du ta kontakt med NAV kontoret der du bor, og forklare dem situasjonen din.

Du skriver videre at kjæresten din også bor sammen med deg og din mor, og at din mor får ekstra utgifter til mat og lignende på grunn av det. Din mor har ikke plikt til å forsørge kjæresten din. Det er hennes foreldre som skal forsørge henne. Kjæresten din bør kontakte sin mor angående dette, og forklare situasjonen og prøve å inngå en avtale om at barnebidraget skal gå direkte til henne. I helt spesielle tilfeller så kan NAV utbetale barnebidraget direkte til barnet, hvis det er slik at barnebidraget ikke kommer barnet til gode. Hvis ikke hun får til en avtale med sin mor, så be henne ringe NAV på tlf: 55 55 33 33, så skal vi prøve å hjelpe henne.

Du kan også ta kontakt med barnevernet, og rådføre deg med dem.

Du skriver at du har regninger som går til inkasso, du kan ringe NAVs økonomirådstelefon 800GJELD (tlf: 800 45 353) for hjelp og veiledning.

Vi håper at det løser seg for deg, og ønsker deg en fin dag videre. 

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd