Hopp til hovedinnholdet

Ulønnsomt å spare?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Svar fra økonomen, Husbanken Hei I 2013 er grensen for å betale formueskatt kr 870 000. Har du en samlet formue under dette beløpet betaler du ikke formueskatt. For beløp over kr 870 000 betaler du 0,7% til kommunen og 0,4% til staten hvert år. Som du skjønner blir beløpet ganske lite, så det er ingen fare for at sparepengene spises opp. Lykke til med sparingen! Hinsides argument for å spare? Formue skatten spiser opp 1,1%, Inflasjonen spiser opp 2%. Har du god rente på sparing 3% er dettte negativ sparing utover 870000,-. Hvordan kan en økonom i husbanken svare noe så dumt som beløpet blir ganske lite? Sparepengene blir jo spist opp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Som du skriver betaler du ikke formesskatt for et beløp under kr 870 000. I det konkrete spørsmålet jeg svarte på var det snakk om å spare mest mulig av inntekten for 2013. Etter det jeg oppfattet av henvendelsen ville sparebeløpet utgjøre betydelig mindre enn grensen for formueskatt, slik at i dette konkrete tilfelle ville vedkommende ikke bli berørt av formueskatt.

Det er flere grunner enn inntekt/fortjeneste for å spare. Oppsparte midler, som er lett tilgjengelig på en bankkonto, er en god forsikring mot uforutsette utgifter. Med oppsparte midler på konto kan du kjøpe ting mange ellers tar opp dyre forbrukslån for å få kjøpt. Er alternativet å ta opp et forbrukslån, er sparing i forkant både lønnsomt og god økonomi.

De fleste ungdommer ønsker på et eller annet tidspunkt å kjøpe seg sin egen bolig. Reglene for boliglån er strammet inn og Finanstilsynet pålegger bankene å passe på at den som kjøper bolig ikke låner mer enn maksimalt 85% av kjøpesummen. Dette betyr at de som ikke har familie som hjelper dem med egenkapitalen trenger å spare penger til boligkjøpet. Banksparing er den aller sikreste formen for sparing. Staten garanterer for alle innskudd opp til kr 2 mill. Sparing i aksjer eller andre former for investeringer kan gi høyere avkastning men er langt mer risikofylt.

Som økonom vil jeg fortsatt si at det er viktig å spare opp en viss kapitalbuffer, som er lett tilgjengelig ved behov. Etterhvert som formuen stiger kan også andre investeringsformer være aktuelle.

Jeg skjønner at du er opptatt av økonomi. Det er flott, og jeg ønsker deg lykke til med dine valg i forhold til din økonomi.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd