Hopp til hovedinnholdet

foreldrene mine er gjerrige

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Kjempefint at dere har en slik side som vi unge kan benytte oss av, takk for det! Jeg er ei 18 år gammel jente som bor i en leilighet hos foreldrene mine. Kjæresten min bor også her, han betaler litt for seg. Jeg bor her gratis og vi spiser middag med foreldrene mine hver dag. Problemet mitt er at jeg føler at jeg ikke får nok penger til å kjøpe det jeg trenger (eks. ny jakke hvis jakka har gått i stykker osv). Jeg går altså på vgs og har ingen jobb ved siden av. Det er ufattelig vanskelig å få seg en jobb, har vel prøvd i 3 år å få meg en jobb, men har ikke fått napp. Jeg kvier meg til å spørre om penger av foreldrene mine. Når jeg først får penger, føler jeg at jeg bør benytte sjansen til å kjøpe for eksempel nye truser/sokker, deodorant, såpe, dusjsåpe, tamponger og masse annet viktig som jeg virkelig trenger. Plutselig går det høl i vinterbuksa mi og jeg trenger ny. Spør jeg om penger da, så sier de bare at jeg må slutte å sløse sånn med pengene mine. Jeg sier at jeg bruker det på viktige og nødvendige ting, men de gir meg likevel ikke mer. De blir sure... Jeg synes dette er vanskelig og ikke minst ubehagelig, da kjæresten min er nødt til å betale for eksempel den nye vinterbuksa. Hva skal jeg gjøre? Har jeg rett på støtte? Foreldrene mine tjener en god del over gjennomsnittet, så det er ikke der problemet ligger, de er rett og slett gjerrige. Takker for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Foreldre har forsørgeransvar for barna sine til barna er ferdige med videregående skole. Det betyr at foreldrene dine har plikt til å hjelpe deg økonomisk selv om du er fylt 18 år.

Forsørgeransvar betyr at foreldrene dine skal dekke mat, klær, bolig, fritidsaktiviteter og så videre.  Dette står i barneloven § 66.
Foreldres plikt til å forsørge deg gjelder selv om du ikke kan bo hjemme. Regelen er laget nettopp for å sikre ungdommers rett til opplæring.

Forsørgeransvaret til foreldrene dine er imidlertid begrenset til å gjelde det som er nødvendig for deg. Hvor denne grensen går, kan det være uenighet mellom deg og foreldrene dine om. Jeg mener at foreldrene dine har plikt til å dekke sånne ting som en nødvendig, ny vinterbukse samt nødvendige toalettartikler. 

Foreldrene dine vil kanskje at du skal lære litt om penger og verdien av dem. Det som de mener er "nødvendig", er kanskje ikke overensstemmende med hva du synes er nødvendig.

Jeg foreslår at du tar dette opp på en voksen måte med foreldrene dine. Kanskje kan du foreslå at du hjelper til hjemme med noen arbeidsoppgaver mot at du får "lommepenger" for det? Og kanskje kan det lønne seg for deg å skrive opp hva du bruker penger på, sånn at du kan vise foreldrene dine hva du trenger penger til og hva du bruker dem på.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd