Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg klare meg økonomisk?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg kjøpte leilighet i 2012, så mistet jeg jobben sommeren 2013. NAV er lite til hjelp og jeg får 1000kr for mye i året til å få støtte fra husbanken. Jeg søker jobber og står på. Men det ender med at jeg må dra kredittkortet. Akkurat nå betaler jeg kun rentene på lånet, men banken har vært greie i snart 6mnd. Vil jo ikke selge, men begynner å bli krise. Har jobba siden jeg var 18, så hakke vært no sofasliter. Noen tips? Jeg har såvidt penger til mat.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du er i en veldig vanskelig situasjon. Det høres ut som du har gjort det riktige ved at du har søkt om avdragsfrihet for boliglånet ditt. Så lenge du er arbeidsledig vil du kunne søke banken om å videreføre dette. Bare renteutgifter på boliglånet + fellesutgifter/husleie vil antagelig gi deg lavere boutgifter enn å leie en tilsvarende bolig. Derfor er det viktig at du fortsetter å betale boutgiftene dine. Du har mulighet for å søke NAV om supplerende sosialhjelp. De vil kunne legge til grunn boutgiftene dine (uten avdrag) og en livsoppholdssats. Deretter trekker de fra det du mottar i arbeidsavklaringspenger. Kommer du i minus med dette regnestykke vil du kunne ha rett på supplerende sosialhjelp i en overgangsperiode.
Det er viktig at du ikke tar opp nye forbrukslån. Du vil ikke kunne få noe støtte til å betale på forbrukslån. For de forbrukslånene du allerede har bør du forsøke å ta kontakt med kortselskapene og forsøke å få de til å "fryse" beløpene til du igjen har mulighet til å betale. Prøv å unngå å ta opp nye forbrukslån for å betale de gamle. Det blir fryktelig dyrt og løser ingenting. Det viktige i en vanskelig økonomisk situasjon er at du prioriterer boutgiftene dine og det du trenger for å leve. Dette har du rett til i henhold til norsk lov.

Hver kommune har økonomiske rådgivere, ofte plassert i NAV. Du kan be om å få en time med en økonomisk rådgiver, som evt. kan hjelpe deg i kontakten med kreditorene dine. Når du kommer i jobb igjen, og dersom det er ledig pant i boligen din, vil du kunne få et Startlån i kommunen til refinansiering for å komme på rett kjøl igjen.

Som du sikkert skjønner er det avgjørende for deg at du får deg en jobb igjen. Da vil det finnes løsninger på de økonomiske problemene dine. I mellomtiden er det viktig å "holde hodet over vannet".

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd