Hopp til hovedinnholdet

Vi har så dårlig råd

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Pappa er bonde, og mamma lærar. Pappa tjenar dårleg, i februar får han eit til-skudd på cirka 100 000, og i Juni får han eit til-skudd på 70 000. I november/desember får han 35 000 i slakt. Og det, er det... 205 000 er ikkje nok til å drive ein gard med 140 sauer, ein familie med 3 ungar og 3 kattar. I banken har pappa lånt alle pengane mine, søstera og broren min sine. + alle frå felleskontoen og mamma. På skulen skal vi ha sykkeldag mamma og pappa har ikkje rå til sykkel. Jeg har kjøpt 3 klesplagg siden jeg var 4 år: 1 ullgensar, 1ullstilongs og ein kjole, resten har eg arva. Eg føler meg så dum, som ikkje har pengar til noko. Sjølv om vi har mat på bordet, og klede å gå i, har vi ikkje rådgiver noko anna. Dette tenker eg på kvar kveld. Kva skal eg gjere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du tenker mye på dette. Jeg tror det går an å prate litt med foreldrene dine om dette også.  Det at pappa har lånt alle pengene dine, er jo også no du må ta opp.  Du kan gjøre en klar avtale med ham om når de skal være betalt tilbake.  Foreldre har jo ikke rett til å bruke barnas penger, så det er ganske alvorlig om han ikke har en klar plan om tilbakebetaling.  Hvis du fortsetter å tenke mye på dette, så går det an å prate med for eksempel helsesøster om det.  -Det kan være greit at noen vet litt om dette og kan støtte deg.  Hvis læreren vet at det er sånn, så kan han/hun sikkert hjelpe til å finne en praktisk løsning på slikt som sykkellån hvis dere har sykkeldag, eller hjelpe deg å si ifra hjemme at de må sørge for utstyr så du kan delta på de aktivitetene som er.  Foreldre plikter å sørge for det.  Selv om det er dårlig økonomi, finnes det oftest noen løsninger, bare man går sammen om å finne dem.  


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd