Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vil statsbudjettet påvirke stipendet mitt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Min familie på tre (jeg, min lillesøster og moren min) har alltid levd med et lavt budsjett, altså penger fra nav. Dette er pga mamma studerer og at hun ikke har noe jobb. Det er de eneste pengene vi får. Jeg går nå første året på videregående og fikk stipend. Det ble jeg ganske glad for fordi jeg aldri hadde fått så stort sum ned penger før og det dekker mye av utgiftene mine . Men så fikk jeg vite at myndighetene skal kutte ned/ut stipend I 2015. Jeg er svært bekymret på hva som kommer til å skje fordi jeg tegnet virkelig de pengene jeg får nå. Er så engstelig, men vet ikke hva jeg skal Gjøre eller om det er noe jeg kan Gjøre. Vet dere? ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Hei.

Vi skjønner at du blir bekymret for framtida når du blir usikker om hvor mye du kan få i stipend. Det som er viktig er å huske er at endringene du nevner er foreslått i statsbudsjettet, det vil si at det er forslag og ikke vedtatte endringer i våre regler. Statsbudsjettet skal behandles av politikerne i Stortinget i desember og eventuelle endringer må deretter inn i Lånekassens regler, de får vi fra Kunnskapsdepartementet i februar/mars neste år. Det vil si at vi foreløpig ikke kan forklare hva endringene vil bli, men ingen endringer trer i kraft før i undervisningsåret 2015-2016.

En av endringene som er foreslått en endring i reglene for grunnstipendet, som er den delen av stipendet man kan få fordi foreldrene har lav inntekt. Kravene for å få det kan bli strengere, noe som kan gjøre at færre vil få grunnstipend, men hvordan grensene kommer til å bli for hvor mye/lite foreldre må tjene for at elevene skal ha rett til grunnstipend vet vi ikke nå. Om det blir nye regler og om det vil påvirke stipendet du vil få for neste undervisningsår er for tidlig å si.

Du kan lese mer om de foreslåtte endringene på Lånekassen sine hjemmesider.

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Statsbudsjettet

Masse 200-lapper (colourbox.com)

Hvert år når finansministeren offentliggjør statsbudsjettet, skrives det mye i mediene. Statsbudsjettet omhandler den norske statens utgifter og inntekter i løpet av et år.

Les mer

Grunnstipend på videregående

Pult med skrivesaker (colourbox.com)

Grunnstipendet skal være et bidrag til å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi. Alle elever skal ha muligheter til å ta videregående opplæring, uavhengig av familiens økonomi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd