Hopp til hovedinnholdet

Familien min har det ikke bra, hvordan kan vi få hjelp?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei,vi får ikke nok hjelp av NAV,mamma jobber ikke, pappa jobber,men han betaler alt til husleie,han jobber hver dag.Vi jobber ikke,vi får ikke jobb,vi har dårlig råd hjemme,alle i huset har blitt gal pga den situasjonen vi er i.Vi har ikke respek for hverandre, vi slår, vi opplever angst,krangler hele tiden.Jeg har ingen venner pga de bryr seg om alt mulig.Vi reiser ikke sammen,jeg greier ikke mer,Jeg klarer ikke å følge med på skolen,gråter hele tiden,har samtale med læreren min og hun spørrer om hva er det med meg?Jeg sier at jeg er i depresjon,men tør ikke å si at jeg har familieproblemer.Jeg vil ikke bo med folk jeg ikke kjenner. Hva skjer hvis jeg sier at jeg har familieproblemer? Hvordan hjelp får jeg?Mamma har ikke jobb og skadet armen NAV hjelper henne ikke,hvordan kan hun få støtte?fint om du skriver reglene som gjelder NAV! Jeg er så redd for at alt skal bli verre,klarer ikke å holde det inni meg lenger.vil ikke smile når jeg har det så dårlig!Hjelp meg hva skal jg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, takk for spørsmålene dine.

Du skriver at din mor er syk, og at hun derfor ikke kan jobbe. Vi vet ikke hva slags stønad fra NAV din mor har søkt på tidligere, men vi kan gi generellt svar. Hvis din mor er for syk til å kunne jobbe, så kan hun søke om arbeidsavklaringspenger fra NAV.  Klikk på lenken for å lese mer.

Hvis hun har jobbet tidligere, så kan hun ha rett til dagpenger fra NAV. For å kunne få dagpenger, så må din mor være frisk og kunne søke på ledige jobber. Din mor kan også søke om bostøtte fra Husbanken. Bostøtte gis til de som har høy husleie, og lav inntekt.

Som en siste utvei, så kan din mor søke om økonomisk sosialhjelp fra NAV.

Dette er mye for en 17 åring å tenke på. Samtidig som du snart fyller 18 år og da skal klare deg på egenhånd økonomisk. Du skriver at dere ikke får jobb, forstår vi deg riktig hvis det betyr at du også har forsøkt å finne en jobb? Siden du er 17 år, så antar vi at du fortsatt går på videregående skole. Det å finne en deltidsjobb kan ta tid, men hvis du virkelig ønsker deg en deltidsjobb så må du ikke gi opp i å søke. Lever en åpen jobbsøknad til alle de stedene du kan tenke deg å jobbe, møt gjerne opp personlig. Ta en kikk på artikkelen vi har lagt ved, der får du flere gode tips til jobber du kan søke på. En deltidsjobb kan gi deg lommepenger og nyttig jobberfaring, samtidig som du kan få nye venner og noe positivt å fokusere på.

Mange er redde for at barnevernet skal ta dem fra familien hvis man sier at man har problemer. Det er ikke nødvendig at barnevernet blander seg i det hele tatt. Har familien problemer kan det være en god ide for dere som familie å ta kontakt med familievernkontoret, www.bufetat.no/familievernkontor/ der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke bedre sammen og hjelpe hverandre løse problemer.

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no og familiepsykologen

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd