Hopp til hovedinnholdet

Jeg er snart 18 år, kan jeg få støtte av NAV?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Om 2 uker blir jeg atten og pappa og mamma vil ikke at jeg skal bo gratis her hos dem men jeg har ingen jobb eller går ikke på videregående . Hvis det ender med at jeg må gå til nav om hjelp hva skal jeg spørre de om å hvor mye kan jeg forvente å få ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Du kan søke om økonomisk sosialhjelp fra NAV, hvis du ikke har penger til mat, klær, husleie og så videre. Hvor mye du kan ha rett til varierer, avhengig av hva dine behov er. Klikk på lenken for lese mer om stønaden. Økonomisk sosialhjelp er en midlertidig stønad, og skal brukes som siste utvei.

Skal du søke på økonomisk sosialhjelp fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb, slik at du kan forsørge deg selv. Det kan være du må levere såkalt jobblogg, som viser hvilke jobber du har søkt på i løpet av en måned, delta på kurs via NAV som skal øke sjansen din for å få jobb. Dersom du ikke allerede har gjort det, så vil vi anbefale deg å gå inn på nav.no og registrere deg som arbeidssøker.

NAV sitt fremste mål er å få flest mulig ut i jobb, og spesielt gjelder dette for ungdommer på din alder. Legger ved en link til flere jobbsøkertips.

For å øke sjansene dine for en jobb, så kan du levere åpne jobbsøknader til alle de stedene hvor du er kvalifisert til å kunne jobbe. Ikke vær kresen i valg av type jobb, det viktigste er at du får en inntekt og får verdifull jobberfaring på CVen din. Så kan du heller søke etter andre jobber senere om du vil. Søk også på jobber i nabokommunene, og hør med de du kjenner om de vet om en jobb til deg. Mange får i dag jobb via noen man kjenner.

For unge som har lite jobberfaring, så kan det å begynne i en arbeidspraksis hos en arbeidsgiver være av stor verdi. Det innebærer at du jobber hos en arbeidsgiver, men får en stønad fra NAV mens du jobber. Denne stønaden heter tiltakspenger, og den kan du lese mer om her. På denne måten får du verdifull jobberfaring på CVen din, som vil være svært nyttig når du søker jobb. Du kan selv ta kontakt med forskjellige arbeidsgivere, og høre om de har mulighet til å ta deg inn på arbeidspraksis. Arbeidsgiver søker så til NAV om å få godkjent dette.

Ta kontakt hvis du har flere spørsmål. Vi ønsker deg en fin dag videre!

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd