Hopp til hovedinnholdet

Vi har så dårlig råd.  Ingen julekalender, ingen julegaver og mye bekymring.

Jente 13 år
 

Spørsmål

vi har så dårlig rå jeg og mammaen min vi får hjelp av nav men det er ikke så mye som man får viss jeg har penger og mamma av og til ikke har så mye spør hun om å få låne mine penger jeg ser at hun blir veldig skamfull når hun spør meg om sånt mamma jobber ikker og hun har ikke jobbet på lenge og jeg er veldig lei av å leve sånn jeg husker at på 9 års bursdagen min så fikk jeg masse penger som gave jeg tror jeg fikk sånn rundt 2 tusen og noe, hun spurte meg om hun kunne få låne dem til å betale resten av husleien i denne jula så har vi fått ekstremt dårlig råd mamma har ikke kunnet kjøpe julekalender til meg de i klassen min spør meg om hva jeg fikk i dag jeg svarer at jeg får sjokolade men jeg får jo egentelig ingenting og mamma har sagt at jeg ikke må fortelle henne hva jeg vil ha til jul. hun har ikke sagt hvorforMEN jeg vet hvorfor og det er at viss jeg vil ha det og det så har hun har ikke råd til å kjøpe det til meg.mange jul har vært sånnfor meg når jeg var mindre.hvaskaljegjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dere har lite penger.  Du tenker mye på dette og føler på det daglig.  Det kan være utfordrende å ha det slik, og særlig når du ser at andre har det veldig annerledes.  

Jeg vet ikke om det er andre enn mamma du har som støtter deg og gir deg det du trenger. Kanskje er det noen andre muligheter da, kanskje er det ikke.  Uansett tenker jeg at det kan være lurt at du får litt råd og støtte av noen utenfor.  Kanskje kan du prate med helsesøster på skolen din om dette, eller med lærer.  -De kan kanskje ha noe mulighet til å hjelpe deg med din bekymring. -Og de har taushetsplikt. -Det er godt at noen vet, slik at du slipper å holde det helt for deg selv.

Jeg vet ikke om du har vært med mamma til NAV noen gang, men det går også an, slik at du får vite litt hvilke muligheter og rettigheter dere har og slik at du får stilt spørsmål om det du evt. lurer på i forhold til økonomiske ting.  

Det at mamma låner penger av deg, er ikke så lurt, og i alle fall om hun ikke betaler tilbake raskt.  Hvis det skjer at hun låner, så be om at det skrives en avtale om det, så det ikke blir glemt. -Og prat med noen om dette. Gaver du får kan du få satt i banken raskt, så blir det mer ryddig og oversiktlig.  

Ta en prat med noen andre voksne nå før jul.  Det kan være mulig å få litt hjelp til å få det litt mer ordnet med økonomien.  

-Og stå på med skole slik at du får muligheter selv til skole og jobb, og et annerledes liv.  Det er mulig!

 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fattigdom i Norge

Jente er lei seg (colourbox.com)

Kjenner du noen som alltid har en unnskyldning for ikke å bli med på kino eller i slalåmbakken? Eller vet du om noen som svarer unnvikende når du spør hva de gjorde i ferien?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Spørsmål og svar om økonomisk sosialhjelp

NAV-kontor (colourbox.com)

Vi har samlet noen spørsmål som andre ungdom har stilt til oss - om sosiale støtteordninger. Nav har svart.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd