Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke om støtte til leilighet? Jeg har det ikke noe greit hjemme.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg bor hos mamma pga rus hos pappa. Han betalter ca 2000kr i barnebidrag. Jeg får ingenting av mamma, tilogmed ikke glutenfri mat som jeg må ha for å ikke sitte på do i timer.Hun sier det er dyrt. Jeg bruker rundt 2000 kr på det i mnd. Jeg betaler også telefonregninga på 1000kr selv. Ja, den er høy! Men vi ht ikke Internett hjemme for mamma mener det er for dyrt, så mesteparten av pengene bruker jeg på mobildataen. Jeg har også en del legeregninger siden jeg har vært sykemeld, de betaler jeg også selv for sykepenger jeg har fått. Jeg har søkt om dagpenger på NAV siden jeg mista jobben etter jeg ble sykemeldt, er ikke sykemeldt lenger. Vil få ca 4000kr i mnd, men det er ikke nok for mitt behov. Jeg vil melde ifra et sted, for det er ikke greit hjemme og jeg får ikke det jeg trenger(mat, sko, klær,nett osv..) men jeg vil ikke bli flytta i forsterhjem eller no. Kan jeg på noen måte få dekka leilighet og penger?Jeg får ikke sove om natten for jeg tenker på hvordan klare meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Siden du er under 18 år, så er det dine foreldre som har ansvaret for å sørge for at du får mat, klær, tak over hodet, medisiner og så videre. Du kan ikke selv søke om å få dekket leilighet for eksempel, fordi du ikke har fylt 18 år. Barnebidraget din mor får skal hjelpe henne til å kunne forsørge deg med det du trenger.

Du skriver at du ikke får glutenfri mat fra din mor, fordi det er for dyrt. Din mor kan søke om en stønad fra NAV som heter grunnstønad. Det er stønad som kan gis til de som har ekstra utgifter til mat på grunn av sykdom. Frem til du er 18 år så er det din mor som har ansvaret for at pengene brukes på nettopp de matvarene du trenger. Fra du er 18 år, så skal du få pengene inn på en egen bankkonto. Hvis det er sykdommen cøliaki du har, så er det vanlig å få 1928 kr per måned (sats 4).

Når det gjelder utgiftene du har til legeregninger, så vil du oppnå frikort når du har betalt 2 185 kr i løpet av et kalenderår. Etter dette så får du gratis helsetjenester resten av kalenderåret. Telefonregningen din er ganske høy ja, har du sjekket om det finnes et rimeligere mobilabonnement for deg som bruker mobildata mye?

Du kan ta kontakt med barnevernstjenesten i kommunen du bor i for hjelp. Barnevernet prøver alltid først å hjelpe barnet i hjemmet, det kan være i form av rådgivning og veiledning. Det er siste utvei å bli flyttet til fosterhjem, i de aller fleste tilfellene så skjer ikke dette. Ta et titt på artikkelen vi har lagt ved under.

Telefonnummer til barnevernstjenesten i den kommunen du bor i finner du her.

Vi håper at du har fått svar på det du lurte på, ta gjerne kontakt igjen hvis du har flere spørsmål.

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd