Hopp til hovedinnholdet

jente 15, har begynt å stjele men vil slutte

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år. For noen månder siden begynte jeg og venninna mi og stjele på butikker. Det startet med en truse fra cubus, jeg ble så nervøs at jeg tilogmed tok trusa på meg og da jeg kom ut av butikken uten piping fra alarmsystemet ble jeg overlykkelig. Jeg ble lettet og stolt over at jeg hadde fått den helt gratis! Jeg slapp å bruke bursdagspengene mine på ting som egentlig er kjipt å bruke penger på. Neste gang tok vi klær fra typ hm, cubus, bikbok osv, tok ett par topper. Det var jo helt fantastisk at vi kunne få alt dette helt gratis! Jeg gikk inn på butikken og stjal en stor bag slik at jeg og venninna mi kunne putte alle klærne oppi baggen, og det gjorde vi også, uten å bli tatt. Vi stjal så mye at vi måtte benytte oss av oppbevaringskapene på kjøpesentret itilegg til at vi hadde en stor bag. Vi passer alltid på å snakke normalt og ikke virke mistenkelige. Etterhvert har vi nå begynt og stjele dyre merkeklær til flere tusen kroner.hvordan kan jeg slutte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss om dette. Det er leit å høre at du og venninnen din har begynt å stjele i butikker. Likevel er det modig og bra at du tar kontakt for å få tips til hvordan du kan slutte med dette. Det betyr at du vet det er galt, og at du bryr deg nok til at du har lyst til å stoppe. 

Det aller viktigste er jo at du slutter å stjele. Du har hatt flaks til nå som ikke er blitt tatt, med de konsekvensene det har. 

En løsning kan være å ta konsekvensene av det dere har gjort ved å gå tilbake til butikkene der dere har stjålet og tilstå på eget initiativ. Dette må dere selv avgjøre, men noen ganger kan man unngå anmeldelse eller få mildere konsekvenser da. Dersom den vonde samvittigheten plager deg og går ut over hverdagen din bør du kanskje vurdere å tilstå slik at du får en avslutning på denne saken for din egen del.

Les artiklene nedenfor for mer info om konsekvenser det kan ha å stjele og hvordan man kan gå frem for å løse en konflikt.

Ellers kan det kanskje hjelpe å minne seg selv om at det bare er deg selv som styrer hva du gjør. Du høres ut til å ha et ønske om å stoppe å stjele. Kanskje du er så viljesterk at du klarer å si til deg selv at dette må ta slutt,og bestemme deg for at du ikke stjeler mer?

Du kan også velge å snakke med en voksen du stoler på om det som har skjedd og at du ønsker å slutte. Da kan du gå til helsesøster på skolen din, eller noe som heter helsestasjon for ungdom. Der treffer du noen som kan lytte og gi råd, og de har taushetsplikt om det du forteller.

Er du redd for å snakke med noen direkte, kan det kanskje hjelpe deg å ringe til alarmtelefonen for barn og unge. Da er du anonym og du kan be om mer råd fra noen uten at de vet hvem du er. Nummeret er 116 111 og det er gratis å ringe.

Lykke til!

Hilsen psykologen

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd