Hopp til hovedinnholdet

Økonomisk støtte 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Heisann, gutt på 18 her. Etter jeg har fylt år har jeg blitt økonomisk uttørstet. Jeg bor hos mamma og straffen min som har vært gift i 12 år og kjemper mot meg i alt. Før jeg ble 18 fikk jeg medisinregninger, (diabetikere og fastlegetimer) tlf og mobilregninger dekket selv om de "ikke fikk trygd av faren min" som jeg ikke har møtt siden jeg var 5. Nå som jeg er over 18 er eg "velkommen" til å bli men får ikke 50øre og er en evig kamp om slike obligatoriske utgifter som busskort. Har jeg noen rettigheter slik at jeg kan ha tak, gå på skole og få helsehjelp eller er jobb eneste utvei? Jeg klarer ikke 3året med min økonomi. Jeg jobber litt på siden men er ikke nok om jeg skal flytte som ser ut som er fremtiden om jeg har rett. Har gått over et halvt år hos ABUP som jeg kuttet ettersom jeg er selvstendig av meg som kanskje kan hjelpe meg om det er god nok årsak til å få støtte ettersom foreldrene mine bryter meg ned mer en de hjelper meg opp. Må holde dette kort men dette skal dekke alt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Foreldrene dine har plikt til å forsørge deg fram til du er ferdig med vanlig skolegang. Det betyr at de må bidra fram til du er ferdig med 3. året.

Men det er også slik at denne plikten ikke strekker seg lengre enn hva foreldrene dine har økonomi til.

Vi anbefaler deg å kontakte ditt lokale NAV kontor for å få råd og veiledning. Fortell om din situasjon og hvilke utfordringer du har i hverdagen både med helse og økonomi. 

Lenke til side om nav

Hilsen oss i Barneombudet i samarbeid med ung.no
Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd