Hopp til hovedinnholdet

Er det lurt å jobbe et år?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vurderer å ta et friår for å jobbe og samle inn penger slik at jeg kan fullføre utdannelsen da jeg ikke får stipend i år. Jeg bare lurer på om dette er lurt ettersom jeg ikke er 18 enda, og det er sikkert lettere å få jobb hvis man er 18. Eller om dere vet om noen andre løsninger? Slik det er nå så bor jeg 100% hos far, og får ikke pengestøtte eller noe slikt av mor. Far har ikke så mye penger til overs så jeg trenger stipend eller lønn for å få kjøpt inn mat og ting som jeg trenger.. Mor har hverken jobb eller penger, og det er vel derfor jeg ikke får noen pengestøtte derifra.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det å ta friår kan være en løsning, men for noen kan det være uheldig fordi det kan være vanskelig å komme igang igjen med skolen etter en lang pause.

I utgangspunktet så er det slik at Lånekassa baserer seg på begge foreldrene sin inntekt når de regner grunnstipendet. Om moren din har foreldreansvar for deg så er hun også økonomisk ansvarlig for deg sammen med din far så lenge du går på VGS. Om foreldrene dine har lav inntekt, er du sikker på at du har søkt grunnstipend? Jeg ville sjekket lånekassens støttekalkulator og tatt kontakt med Lånekassen på 22 70 03 00 om jeg var deg. Da vet du med sikkerhet om du har rett på støtte eller ikke.

Moren og faren din har med andre ord forsørgeransvar for deg og skal sørge for at du får mat og tak over hodet mens du går på videregående. Derfor vil jeg anbefale deg at du og din far eventuelt tar kontakt med NAV for å forklare at moren din ikke bidrar til å forsørge deg økonomisk.

Du kan ringe NAV på 55553333 eller møte opp direkte på deres lokale NAV-kontor. Får dere ikke hjelp fra NAV kan dere eventuelt ta kontakt med Barnevernstjensten i kommunen deres. Barnevernet kan også støtte økonomisk dersom det er situasjon som krever det.

Blir det slik at du velger å ta et friår for å jobbe, så er det noen begrensinger så lenge du er under 18 år. Du kan blant annet ikke selge øl eller tobakk. Jeg legger ved noen artikler under svaret som gir deg info om dette med å søke jobb.

HUSK at du må si opp skoleåret før 1.oktober for å ikke bruke opp ungdomsretten din. Prat også med rådgiveren på skolen din og forklar situasjonen din så fort som mulig.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd