Hopp til hovedinnholdet

Jeg har "fattige" foreldre, som stadig klager over dårlig råd.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har "fattige" foreldre, som stadig klager over dårlig råd. Det er sant, de har dårlig råd, men de er så sinnsykt dårlig på å prioritere pengene sine! Det er flaut, for dette går hardt utover oss unge i huset, som alle er unge voksne. Vi betaler alt selv, inkludert matvarer enkelte ganger, og må stadig låne bort penger fra for eksempel stipend og lønn fra sommerjobber. Pengene går til splitter nye biler, røyk og alkohol. Selv driver jeg med lappen, noe som kommer til å ta lang tid, om det ikke skjer noen forandringer snart. Hva kan jeg gjøre?! Jeg har tatt det opp med de flere ganger, men de skylder bare på lav og dårlig økonomi. Det skal sies at det har vært noen problemer hjemme tidligere. Hilsen ei fortvilet jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

Det er ikke lett når familien ikke har så god råd som man måtte ønske. Lov om barn og foreldre (barneloven) sier: Foreldra skal bere utgiftene til forsyting og til utdanning av barnet etter evne og givnad og etter dei økonomiske kåra til foreldra, når barnet sjølv ikkje har midlar til det. 

Foreldre har altså plikt til å forsørge sine barn, i hvert fall til barna er 18. Dette betyr ikke at barna selv bestemmer hva de vil ha til en hver tid. Foreldre har også rett bruke penger på seg selv, selv om det er dumt. 

Er man myndig står man økonomisk ansvarlig for seg selv, og det eneste man kan kreve juridisk av sine foreldre er støtte til utdanning inntil en viss grense. Er det uutholdelig bør du kanskje vurdere dine muligheter å flytte hjemmefra.

Det er umulig å forandre mennesker som ikke vil forandre seg selv.

 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd