Hopp til hovedinnholdet

mamma låner penger av meg

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hva jeg skal gjøre når mamma låner pengene mine. Hun sier hun skal betale tilbake men det tar lang tid. Også får jeg ikke lov til å bruke bankkortet mitt før jeg har fått meg en jobb. Men jeg er 16 år og i denne alderen er det vanskelig å få seg jobb. Spesielt i et lite tettområde jeg bor på. Håper på svar! Hilsen ei jente på 16 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Med mindre annet er avtalt med banken, har moren din mulighet til å disponere over dine kontoer. Dette følger av foreldreansvaret. Dette betyr imidlertid ikke at hun kan ta ut dine penger og bruke dem på seg selv. Du har etter vergemålsloven § 33 rett til å bestemme over penger du har tjent selv, eller fått i gave.

Moren din er forpliktet til å betale tilbake penger hun har lånt av deg. Jeg forstår likevel at denne situasjonen er vanskelig for deg. Et forslag er at du snakker med moren din om at du ikke lengre går med på å låne henne dine penger. Videre kan du forklare at du mener at hun burde betale tilbake det beløpet hun har lånt innen en viss tid. Dersom du synes dette blir for vanskelig kan du kanskje snakke med noen andre voksne i familien som kan hjelpe deg å ta dette opp med moren din.

Hvis moren din fortsetter å låne penger av deg, uten å betale deg tilbake bør du ta kontakt ed fylkesmannen i det fylket der du og moren din bor. De er ansvarlige for verger for mindreårige, og kan gi deg råd og veiledning om hvordan du kan få tilbake pengene moren din har tatt.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd