Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis tannlegeregningen ikke betales?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Moren min betaler alltid regninga fra regulerings-tannlegen sent og vi får betalingsvarsel hver måned. Mesteparten av pengene som skulle blitt brukt på tannlegen blir brukt på enten cola eller røyk den måneden slik at ho må vente på neste lønning. I dag fikk vi inkassovarsel fra tannlegen! Hvordan kan jeg få henne til å betale tannlegeregningene tidsnok eller å snakke med tannlegen? Jeg har nemlig prøvd å spørre henne. Hva skjer om ho ikke betaler på en stund? Vil jeg da miste retten til å dra til rutinesjekker hos tannlegen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg tror ikke du behøver å bekymre deg så mye for om du får fullført tannlegereguleringen. Jeg tror tannlegen vil fullføre behandlingen, men moren din risikerer et inkassokrav mot seg hvis hun ikke betaler.

Det påløper ekstra omkostninger når krav blir sendt til inkasso. Det medfører en stor ekstra belastning hvis man har dårlig råd fra før. Hvis inkassokravet ikke blir betalt blir det registrert en betalingsanmerkning. Det medfører blant annet at den som får en betalingsanmerkning får problemer med å inngå avtaler som innebærer betaling i framtiden som for eksempel å kjøpe et telefonabonnement.

Moren din sine økonomiske problemer er hennes ansvar (selv om det kan gå ut over deg). Jeg ville ha rådet henne til å kontakte tannlegen for å få en avtale om nedbetaling av det hun skylder. Dersom hun også har problemer med å betale øvrige utgifter ville jeg ha rådet henne til å kontakte en økonomisk rådgiver i kommunen/NAV, slik at hun kan få hjelp til å få oversikt og rydde opp i økonomien. Inkassogjeld blir ikke borte av seg selv.

Du er snart myndig. Da er det viktig at du tar kontrollen over din egen økonomi, og ikke tar opp unødvendige forbrukslån/kreditter, som kan velte din økonomi i framtiden.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd