Hopp til hovedinnholdet

Hun har dårlig samvittighet

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er vokst opp med en mor som var aleneforsørger. Vi hadde alltid dårlig råd. På skolen hadde jeg aldri utstyr (ski, sykkel, friluft ect) og jeg hadde ei heller de fineste klærne. Vi fikk gå til frisøren en gang i året og sminke måtte vi evt kjøpe selv. Allikevel vet jeg at mamma gjorde alt for at vi skulle få det lille vi fikk. Nå er jeg selv blitt mor, og jeg ønsker så intenst at mine skal få mer enn hva jeg hadde. Jeg ønsker å gi de utstyr, klær og opplevelser som jeg aldri fikk. Jeg føler meg sløsete som bruker penger her og der på ting jeg ikke hadde, men som jeg ønsker at de får. Og jeg føler meg "slem" ovenfor mamma når jeg tydelig er så opptatt av å gi de så mye. Akkurat som om hun får dårlig samvittighet. Og det vil jeg jo ikke at hun skal få! Jeg er jo taknemlig for alt hun ga meg! Er det greit at jeg skjemmer bort barna, når jeg og mannen har mulighet til det økonomisk? Hvor går grensen på hva man skal kjøpe til barna? Skal jeg ha dårlig samvittighet? j25

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no.

Så fantastisk at du har blitt mor selv, gratulerer! Det er flott at du tenker på moren din, men jeg tror ikke du skal ha dårlig samvittighet ovenfor henne for at du har lyst til å gi barna dine ting som de trenger og ønsker seg av utstyr. Jeg er sikker på at hadde du spurt henne så hadde hun sagt akkurat det samme. Sannsynligvis hadde moren din også hatt lyst til å gi deg og dine søsken det samme, men hun var alene og hadde ikke økonomi til det. Du sier at du og mannen din, dere er tross alt to, og dere har økonomi til det. Med andre ord: Det er ganske stor forskjell på dere to familiene.

Du sier du er takknemmlig for alt moren din ga deg. Det høres ut som at hun har gitt deg en god porsjon empati og varme for andre mennesker, og det er en veldig god egenskap! Når alt kommer til alt så er det den tryggheten og omsorgen du får hjemmefra som er det viktigste. På den måten kan du også best lære dem å ta vare på de gode tingene i livet.

For å svare på spørsmålene dine:

Er det greit at du skjemmer bort barna når du har økonomi til det? Ja, inntil en viss grad, så er det godt å kunne skjemme bort barna sine med materielle ting innimellom.

Hvor går grensen på hva man skal kjøpe til barna?: Du kan kjøpe det du vil og det du synes de fortjener, men ikke på bekostning av omsorg og kjærlighet. Du skal ikke kjøpe ting ut av dårlig samvittighet for at du ikke har tid til å være sammen med dem for eksempel. For barn er det viktigeste av alt tid med mor og far og omsorg og kjærlighet fra disse.

Skal du ha dårlig samvittighet: NEI! Spør mammaen din om du er i tvil. Jeg er sikker på at hun unner barnebarna sine det meste.

Jeg ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd