Hopp til hovedinnholdet

Familien vår har så dårlig råd. Hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Familien vår har så dårlig råd. Pappa har flyttet fra oss og funnet en ny familie, og jeg er det eneste barnet som bor hjemme enda. Mamma har kjempe dårlig råd, noe som påvirker enormt mye. Jeg vil liksom hjelpe til, men det er ingen ledige jobbstillinger i nærheten, og ettermiddagene mine er ganske fullpakkede med lekser. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er leit å høre at familien din har veldig dårlig råd. Selv om det egentlig ikke er ditt ansvar å tenke på penger i familien, skjønner jeg godt at du bekymrer deg over mammas økonomi. Det berører jo også deg! Opplever du mye bekymring, bør du snakke med noen om det. Mange som bekymrer seg over familiens økonomi holder dette skjult for andre, og da kan man kjenne seg ensom i tillegg.

Det at foreldre har lite penger er vanligere enn man skulle tro. Jeg syns du skal ta kontakt med noen som kan hjelpe deg og mamma med det økonomiske. Det finnes ganske mange gode støtteordninger i kommunene rundt om i landet. Da kan man få hjelp til å betale for fritidsaktiviteter, utstyr man trenger, ferieturer og andre ting. Det er ikke flaut eller dumt å be om slik hjelp. Det er bare modig å si ifra. Og når du gjør det, ordner du opp i din egen situasjon og sørger for å få det bedre og å sikre deg selv deltakelse i det sosiale livet. I tillegg føles problemene mindre ut om man får snakket med noen som bryr seg.

Jeg foreslår at du starter med å gå til helsesøster på skolen din, eller sosiallæreren. Du kan også få hjelp på helsestasjonen for ungdom. Fortell dem om situasjonen din. De kjenner systemet og kan hjelpe deg videre. I tillegg kan de være gode samtalepartnere for deg i forhold til de bekymringene du har.

Du skriver også at du ser etter en jobb, men at det ikke er ledige stillinger i nærområdet. Jeg anbefaler deg likevel å fortsette å følge med, kanskje det dukker opp noe! Og kanskje kan du ta initiativ på egenhånd. Oppsøk et sted du kunne tenke deg å arbeide. Ta med et brev der du forteller litt om deg selv, og vis engasjement! Dette er ofte slik ungdommer får jobb. De pengene du eventuelt vil tjene på en ekstrajobb er jo dine og ikke mamma sine. Men ved at du i større grad kan betale for dine egne klær, ting og gjøremål så letter det jo litt på økonomien til mamma.

Det er flott at du tar initiativ til å gjøre noe når du har det vanskelig. Jeg håper du får hjelp!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd