Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan man få seg jobb når man er under 18 år?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 13år. Jeg trenger litt penger, men jeg vet ikke hvordan jeg skal få meg men jobb. Jeg er også usikker på hvordan man kan få seg en jobb under 18år. Kan du hjelpe meg? 

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 

Takk for ditt spørsmål. Så fint at du har lyst til å skaffe deg en jobb for å tjene litt penger. 

Når man er mellom 13 og 15 år så kan man ta lettere arbeid, som lagerarbeid, rydde- og pakkearbeid eller vareopptelling i butikk så lenge jobben ikke går utover helsa eller skolen. 

Du kan for eksempel sjekke om det finnes ledige avisruter hos lokalavisen, eller om det trengs bud til å levere ut reklame der du bor. Det går også an å søke om å gjøre rydde- eller pakkejobber i nærbutikken der du bor, men ofte ønsker de litt eldre arbeidstakere. Prøv likevel, det verste som kan skje er at de sier nei. 

De fleste jobber som er aktuelle for ungdom får man likevel gjennom noen man kjenner. Fortell derfor alle at du er på leting etter jobb til foreldre, venners foreldre, foreldres venner, slekt, naboer, lærere, skolekamerater osv. Spør disse om de vet om noen som trenger hjelp til noe. Mulighetene er mange, så det gjelder å tenke kreativt. Ofte er de første jobbene man får småjobber - som å hjelpe til med hagestell, klippe plenen, male gjerdet, passe barn, rengjøre hus eller handle inn matvarer.

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, Posten, biblioteket osv., der dere skriver at dere ønsker en jobb ved siden av skolen og hvilken type jobb dere ser for dere. Skriv gjerne litt om dere selv også.
  • Ta dere en runde i nabolaget, og spør dem dere vet om som kanskje kan vite om steder de trenger deres hjelp.
  • Gå innom steder eller ring dit dere kan tenke dere å jobbe

Legger ved noen artikler der du kan lese mer om aldersgrenser for ulike jobber og noen tips når man søker jobb for første gang.

Lykke til!

Hilsen redaksjonen i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd