Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger penger til noe dyrt snart. Hva skal jeg gjøre?

Annet 14 år
 

Spørsmål

Jeg sparer til noe som er veldig dyrt. Jeg må betale det snart, og har ingen anelse om hvordan jeg skal få råd til det. Uansett, er det noe jeg kan selge hjemme som har stor verdi?! Eller, er det noe som er verdt mye idag? Hva er det jeg kan jobbe med som jeg kan tjene mye på, og hvordan skaffer jeg jobb? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Så bra at det er noe du har lyst på. Det er en god trening og erfaring å se hvordan man kan skaffe penger. 

Vi vet jo ikke helt hva det er du sparer til, eller hvor mye du trenger. Vi vet jo heller ikke om det er ting hjemme du kan selge. Det beste du kan gjøre, er nok å snakke med foreldrene dine om dette. Fortell dem hva du trenger penger til, og spør om det er noe du har hjemme som de tenker det kan være lurt å forsøke å selge. Hvis foreldrene dine støtter deg i det du sparer til, kanskje du kan spørre dem om hjelp til å nå målet ditt? Et forslag kan være at du gjør jobber for dem, eller noe annet de trenger. 

Det er mulig å skaffe jobb, men ikke så veldig lett når man er 14. Man har heller ikke lov til å jobbe så mye av gangen. Så det vil være mulig å tjene en liten sum som man kan spare over tid, men vanskeligere å tjene en stor sum raskt. Vi legger uansett ved artikler om hvordan man søker jobb, og hvordan man kan spare penger. 

Vi foreslår at du snakker godt med foreldrene dine om dette - vi vet jo ikke hvor mye eller hva du vil bruke pengene til, men hvis du forklarer dem godt hva det er, så kanskje de kan hjelpe.

Vi ønsker deg lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd