Hopp til hovedinnholdet

Er i en vanskelig økonomisk situasjon

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg er en 18 år gammel jente, som går vg1 og bor hjemme hos min mor. Når jeg ble 18 fikk jeg masse regninger på meg som min mor ikke har giddi å betalt da jeg var under 18, så jeg har gjeld nå på grunn av min mor, og det er ikke koselig når man bare er 18. Jeg gikk til nav men får ikke støtte der fordi jeg går på skole og sa skal min mor forsørge meg, de ba meg henvende meg til lånekassa for lån, men lån kan man heller ikke få da man bor hjemme. Min mor driter fullstendig i hvordan jeg sliter økonomisk og hva hun er forplikta til, fordi jeg må kjøpte mat, klær, betalte lege timer osvosv alt selv. Jeg har bare stipend som ikke dekker noe... jeg har søkt utallige jobber men å få jobb er veldig vanskelig.. jeg vil ikke droppe ut av skolen, og jeg lurer da på om dere kunne hjulpet meg og gitt meg noen bra råd? Jeg trenger desperat hjelp! (Jeg har heller ikke lyst til å ta ett annet lån enn i låne kassen, da Lånekassen er ganske milde med renter og tilbakebetaling) takk for svar på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Ut ifra det du forteller skjønner jeg godt at det er vanskelig for deg. Det høres ut som at du har forsøkt mye for å ordne opp i din økonomiske situasjon men at ingenting har gitt resultater så langt. Jeg forstår også at det er frustrerende når mamma ikke vil eller kan hjelpe deg med penger. Du forteller at mamma har latt være å betale regninger for deg og at hun "driter i" at du sliter økonomisk. Dette skjønner jeg er vanskelig, men kanskje er det ikke helt slik du ser det. Kan det handle om noe annet, tror du? Har kanskje mamma også dårlig råd? Ikke alle foreldre har mulighet til å hjelpe barna sine med penger. Jeg syns du skal snakke med mamma om økonomien hjemme hos dere, og spørre om hun kan fortelle deg litt hvordan det står til. Jo mer du vet om dette, jo lettere vil det være for deg å godta og forstå situasjonen. Kanskje det kan være lurt å prate litt om forventninger dere har til hverandre når det gjelder økonomi. Hva kan dere gjøre for å spare, hvem kan bidra med hva? Hva mener mamma at du må ta ansvar for selv, hva mener du at hun bør hjelpe deg med? Det kan være lurt å ta en slik prat når dere i utgangspunktet har det fint sammen, og det ikke er krangel. Da er det størst sjanse for at det blir en god opplevelse! 

Jeg er helt enig med deg i at det er lurt å fortsette på skolen, og jeg er også enig i at du ikke bør ta opp lån. Et forbrukslån vil bare bli dyrt for deg på et senere tidspunkt! Så mitt beste råd er at du gjør det du kan for å spare, og for å få tjent dine egne penger. Vi har laget en fin artikkel her på ung, som inneholder mange gode sparetips. Den kan du lese her.

Du skriver også at du har forsøkt å få jobb, men at det ikke har ført frem. Jeg anbefaler deg likevel å fortsette å følge med, kanskje det dukker opp noe! Og kanskje kan du ta initiativ på egenhånd. Oppsøk et sted du kunne tenke deg å arbeide. Ta med et brev der du forteller litt om deg selv, og vis engasjement! Dette er ofte slik ungdommer får jobb. De pengene du eventuelt vil tjene på en ekstrajobb er dine og ikke mamma sine. Men ved at du i større grad kan betale for dine egne klær, ting og gjøremål så letter det jo litt på økonomien til mamma, dersom det viser seg at hun har veldig dårlig råd.

Det er flott at du tar initiativ til å gjøre noe når du har det vanskelig. Jeg håper det ordner seg for deg! Og jeg legger ved et par artikler som kan gi flere tips. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd