Hopp til hovedinnholdet

Det er konstant snakk om å kutte ned på pengebruken i familien min

Jente 14 år
 

Spørsmål

Vi er 7 stykk i familien. 2voksne 5barn. Både mamma og pappa tjener greit med penger men konstant er det snakk om å kutte med på kostnader fordi vi har dårlig råd. Jeg foreksempel, har en del fritidsaktiviter som jeg betaler hver uke. DET ER ikke så mye, 700kr i måneden men for dem er det mye. Jeg ser foreksempel bestevennen min holder på to til tre ganger mer enn meg i uken og har konstant over 2-3000 kr på kortet. Mens jeg må skrape fram hver eneste krone for mamma og pappa synes jeg bruker mye. MEN DET VAR FAEN IKKE MIN IDÉ Å FÅ FEM FAKKINGS UNGER!!!! og ting koster faktisk penger nå, det er ikke 70-tallet nå lenger. Det skjønner ikke de og jeg er bare så innmari lei av å bo med 6 andre folk. Jeg vil flytte egt. Men hvor? Og hvordan vet jeg at de har penger? Men jeg klarer ikke bo hjemme lengre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no! 

Jeg kan fortelle deg at det er svært mange ungdommer som skriver inn til oss om at familien deres har dårlig råd. Mange, slik du også beskriver, er frustrerte fordi familiens dårlige økonomi gjør at de ikke får vært med på aktiviteter som alle andre kan, at de ikke kan ha de klærne de ønsker seg, eller at de ikke kan kjøpe ny telefon, etc. Dette kan være vanskelig, fordi mange føler at tingene de omgir seg med eller hva de kan delta på,  er med på å definere hvem de er - selv om man kanskje ikke skulle ønske det var slik. Men tror du egentlig dette er viktig? Jeg vil tippe at du ikke er glad i venninnen din fordi hun har 2-3000 kroner på kortet sitt eller går på flere aktiviteter enn deg. Men fordi hun er akkurat den personen hun er, med egenskaper du setter pris på. Og det samme gjelder nok tilbake fra henne til deg!

Når det er sagt, høres det ikke ut som at dette bare handler om familiens økonomi. Jeg leser at du er frustrert over å bo hjemme sammen med så mange andre. At du har mange søsken og at det tidvis er slitsomt hjemme. Dette kan jeg forstå! Hvis dere er mange barn som må dele på både oppmerksomheten og pengene i familien, blir det nødvendigvis ikke så mye på hver. Kanskje føler du deg ensom? Kanskje må du klare deg mer selv enn en annen ungdom som har færre eller ingen søsken? Dette skjønner jeg er vanskelig. Men tenk litt etter - er det noe som er positivt med å være så mange og? Det er jo ikke bare svart/hvitt. Du har mange gode støttespillere i dine søsken som du kanskje vil sette mer pris på når du blir eldre. Du lærer å ta masse hensyn og sette dine egne behov til side for fellesskapet. Du lærer kanskje også å ordne opp mer selv? Bli mer ansvarlig? Dette er bare mine meninger selvsagt, kanskje det ikke stemmer for deg. Men tenk litt over hva som kan være fint med akkurat din familie, og det at dere er mange. Det kan være verdifullt når man er sliten og lei. Å prøve å finne alternative tanker. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen .

Jeg tror ikke at det å ha dårlig råd og mange søsken er nok grunn til at du skal kunne flytte ut i en alder av 14 år. Hvis man er under 18 år har man ingen rett lovmessig til å flytte hjemmefra. Det er dine foreldre som bestemmer inntil du er myndig. Det er selvsagt annerledes hvis forholdene hjemme er så dårlige at det ikke er forsvarlig for deg å bo hjemme. Hvis for eksempel mamma eller pappa bruker vold eller hvis de ikke klarer å gi deg god nok omsorg, ikke mat/klær eller en trygg hverdag. Dette skjer selvsagt innimellom med noen barn. Da må man kontakte barnevernet. Du kan lese mer om hvordan dette foregår i en artikkel vi har laget her på ung. Dersom du alene eller dere sammen velger å kontakte barnevernet kan de vurdere og hjelpe deg til å finne den beste løsningen for dere alle. Barnevern jobber med familieproblemer hver dag og kan hjelpe til med å finne løsninger.

Jeg anbefaler deg også å forsøke å finne en ekstrajobb slik at du kan få litt mer penger å bruke på det du vil selv. Du ta initiativ på egenhånd. Oppsøk et sted du kunne tenke deg å arbeide. Ta med et brev der du forteller litt om deg selv, og vis engasjement! Dette er ofte slik ungdommer får jobb. De pengene du eventuelt vil tjene på en ekstrajobb er dine og ikke mamma eller pappa sine. Men ved at du i større grad kan betale for dine egne klær, ting og gjøremål så letter det jo litt på økonomien til foreldrene dine.

Det er flott at du tar initiativ til å gjøre noe når du og familien din har det vanskelig økonomisk. Og jeg legger ved et par artikler som kan gi flere tips. Håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd