Hopp til hovedinnholdet

Familien min har dårlig økonomi, hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Moren min mistet jobben sin i 2015, og dette ble en stygg sak etterhvert. I tiden før var hun sykmeldt, og er fortsatt syk den dag idag. Hun gikk på avklaringspenger, men for noen måneder tilbake sluttet NAV å gi dem. De tror ikke på at mamma er syk selvom hun har legeærklering osv. Etter dette må pappa forsørge hele familien med sin lønn, som gjorde at vi har fått relativt dårlig råd. Han forsørger seg selv, mamma og 4 barn. Jeg har lyst til å hjelpe til på noe vis, men hvordan? Hva kan jeg gjøre for å hjelpe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er veldig omsorgsfullt av deg å tenke at du ønsker å hjelpe familien din. Samtidig så er ikke dette noe en 14 åring skal ta på sine skuldre. Dette er utfordringer som dine foreldre må håndtere.

Når det er sagt, så er det ikke noe i veien for at du får deg en liten jobb ved siden av skolen. Du kan tjene litt ekstra lommepenger til deg selv ved å for eksempel klippe plenen til naboer, gå på butikken å handle for noen som trenger det, vaske hjemme hos noen eller være barnevakt. Dersom du ønsker å jobbe litt, så er det viktig at du gjør det for deg selv, fordi du har lyst til å få litt ekstra penger til det du vil bruke dem på. Samtidig så vil du kanskje føle at du bidrar litt fordi du selv tjener penger til deler eller hele lommepengene dine.  

Du kan for eksempel henge opp en lapp på butikker i nærområdet, hvor du skriver at du tar på deg ulike småjobber, og krysse fingrene for at noen ringer deg. Snakk med dine foreldre på forhånd hvis du ønsker å gjøre dette.

Håper situasjonen bedrer seg etter hvert for deg og din familie.

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd