Hopp til hovedinnholdet

Pappa er arbeidsledig og mamma kan miste jobben. Hva kan jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, familien vår er i en situasjon der kun mamma jobber, hun tjener lite og er i fare til å miste jobben. Pappa har ikke jobbet på 1 år pga oljeindustrien og det blir vanskeligere å skaffe seg jobb jo lengre du ikke er i jobb. Vi beveger oss mot småfattig grensen, og det kan faktisk hende at vi må flytte ut av Norge hvis ikke det går seg til! Foreldrene mine er i kontakt med nav, men det hjelper lite. Ikke bare har vi dårlig råd, er det også mye stress for alle, spesielt meg som er ungdom. Jeg lurer på hva som kan gjøres for å forbedre situasjonen? Er det noe jobbsøkerkurs eller noe lignende? Hvor kan man søke jobb og hva kan jeg som 16åring gjøre? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, hyggelig at du skriver til oss.

Vi forstår at situasjonen oppleves som vanskelig for deg og din familie. Samtidig så er ikke disse problemene noe en 16 åring skal ta på sine skuldre. Dette er utfordringer som dine foreldre må håndtere.

Når det er sagt, så er det ikke noe i veien for at du får deg en liten jobb ved siden av skolen. Du kan tjene litt ekstra lommepenger til deg selv ved å for eksempel klippe plenen til naboer, gå på butikken å handle for noen som trenger det, vaske hjemme hos noen eller være barnevakt. Dersom du ønsker å jobbe litt, så er det viktig at du gjør det for deg selv, fordi du har lyst til å få litt ekstra penger til det du vil bruke dem på. Samtidig så vil du kanskje føle at du bidrar litt fordi du selv tjener penger til deler eller hele lommepengene dine.  

Du kan for eksempel henge opp en lapp på butikker i nærområdet, hvor du skriver at du tar på deg ulike småjobber, og krysse fingrene for at noen ringer deg. Les også artiklene vi har lagt ved.

Det finnes arbeidssøkerkurs som din far kan delta på, men han må da selv ta kontakt med sin saksbehandler på NAV kontoret. Det innebærer riktignok stor egeninnsats å være arbeidssøker, det er en heltidsjobb å søke jobb. Det innebærer blant annet å kanskje måtte senke kravene for hva slags jobb man vil ha, og søke på alle typer jobber som en er kvalifisert til å kunne jobbe i. Kanskje flytte til andre deler av landet for å finne ledig jobb.

NAV har gode nettsider med flere råd og tips om jobbsøking.

Ønsker deg og familien din lykke til!

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd