Hopp til hovedinnholdet

Mamma har dårlig råd og må låne penger av meg. Dette er vanskelig!

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går rundt, og har gått rundt en stund og følt meg dårlig fordi mamma har så utrolig dårlig råd. Regningene hoper seg opp og hun må låne de eneste pengene jeg og min lillebror har. Jeg hadde i utgangspunktet 12 tusen på rommet mitt til sparing, nå har mamma allerede lånt 7500 av meg for å få råd til mat og betale regninger. For det første er det kjipt for meg at jeg mister mine penger (hun sier jo at jeg får de tilbake, men jeg har jo ingen anelse hvor lang tid det vil ta), men jeg hater meg selv for at jeg føler det er urettferdig at jeg må hjelpe henne økonomisk. Jeg ønsker jo å bruke mine penger på ting til meg selv. Jeg vet ikke hva jeg skal tenke og føle om hele denne situasjonen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Og beklager at det tok så lang tid å få svar.

Jeg skjønner at du er lei deg for at mamma har dårlig råd. Jeg tenker ikke at det er rart at du opplever det som urettferdig når mamma må ta dine penger, og jeg syns ikke du skal få dårlig samvittighet for at du opplever det slik. Jeg kan tenke meg at også mamma syns dette er urettferdig for deg. Men kanskje har hun ikke noe valg akkurat nå, kanskje hun må ta pengene dine for å få råd til det aller viktigste for familien, som mat og klær og husleie. På en måte er det jo masse omsorg i dette, mamma strever nok og gjør det beste hun kan for å sikre at familien har det bra. Og jeg syns du skal stole på at hun vil betale deg tilbake så fort hun har mulighet. Jeg tipper at dette er noe som er viktig også for mamma og at hun respekterer at dette egentlig er dine penger. 

Jeg kan også fortelle deg at det er svært mange ungdommer som skriver inn til oss om at familien deres har dårlig råd. De er kanskje bekymret, lei seg eller usikre på hvordan dette vil gå i fremtiden. De er også frustrerte fordi familiens dårlige økonomi gjør at de ikke får vært med på aktiviteter som alle andre kan, eller at de ikke kan ha de klærne/tingene de ønsker seg. Har du følt det sånn på grunn av situasjonen hjemme? Dette kan være vanskelig, fordi mange føler at tingene de omgir seg med er med på å definere hvem de er - selv om man kanskje ikke skulle ønske det var slik. Dermed kan det å ha dårlig råd være med på å påvirke selvtilliten til en ungdom - at man ikke føler man får vist seg frem som den man ønsker å være. Men tenk igjennom selv: Hva setter du pris på med de menneskene du har nære og som betyr noe for deg? Det er ofte ikke tingene vi bryr oss om når vi vurderer hva andre betyr for oss. Det samme gjelder for deg! Det er hvem du er, hva du står for, og dine gode egenskaper som er viktige for andre. Slike ting koster ikke penger.   

Hvis det er slik at mamma må bruke dine penger på å kjøpe mat og lignende, høres det ut som dere har veldig dårlig råd. Da syns jeg du (evt. sammen med mamma) skal ta kontakt med noen som kan hjelpe dere med det økonomiske. Det finnes ganske mange gode støtteordninger i kommunene rundt om i landet, for eksempel via frivillighetssentralen eller andre lokale stiftelser som samarbeider med kommunen ved å donere penger eller utstyr. Da kan man få hjelp til å betale for fritidsaktiviteter, utstyr man trenger, ferieturer og andre ting. Det er ikke flaut eller dumt å be om slik hjelp. Det er bare modig å si ifra. Og når du gjør det, ordner du opp i din egen situasjon og sørger for å få det bedre!

Jeg ser at du er 17 år gammel. Da anbefaler jeg deg også å forsøke å finne en ekstrajobb. Du trenger ikke vente på en annonse. Du ta initiativ på egenhånd. Oppsøk et sted du kunne tenke deg å arbeide. Ta med et brev der du forteller litt om deg selv, og vis engasjement! Dette er ofte slik ungdommer får jobb. De pengene du eventuelt vil tjene på en ekstrajobb bør få være dine og ikke mamma sine. Men ved at du i større grad kan betale for dine egne klær, ting og gjøremål så letter det jo litt på økonomien hennes. 

Det er flott at du tar initiativ til å gjøre noe når du har det vanskelig økonomisk. Jeg håper du får hjelp! Og jeg legger ved et par artikler som kan gi flere tips. Håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd