Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre når pengene ikke strekker til?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, vi er familie på 9. Foreldrene våres tjener tilsammen ca 510.000,- skattefritt i året. De har et stort lån på huset i tilleg. Det foreldrene mine betaler for er strøm, vann, og et sted å bo(hjemme). Alt annet må jeg betale slev, mat, bil, lappen, klær, lunsj, bussbilleter, boligsparing fotballmedlemskap osv. Det samme er det med oss 3 eldste barna (16/17/18 år). Jeg jobber veldig mye og må til og med droppe skolen for å jobbe noen ganger. De dagene jeg jobber, må jeg kjøpe en legeerklæring av fastlegen for å gi til skolen for å unngå å få stryk. Nå i det siste driver jeg å tar lappen, er derfor veldig blakk. Noen stjal lommeboken min for 3 dager siden, og jeg mistet bankkort, busskort og diverse. Siden jeg verken har penger til bussbillet eller penger til nytt busskort, så kommer jeg meg ikke til skolen. Jeg har spurt foreldrene mine om å låne penger, men de har ikke noe å låne bort. Vet ikke om noen andre jeg kan spørre. Jeg får ikke stipend, Nav eller lån. Hva gjør jeg!!!?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du er fortvilet over den økonomiske situasjonen din, og at du jobber hardt for å klare utgiftene dine.

Foreldre har ansvar for å forsørge barna sine fram til de er 18 år. Dersom foreldrene er skilt, kan man kreve bidrag av den forelderen man ikke bor sammen fram til man er ferdig med videregående opplæring.

Du skriver at du bor gratis hjemme. Det betyr at foreldrene dine bidrar, selv om du er myndig. Du har mange søsken. Det betyr at foreldrene dine har høye utgifter til dekning av mat, klær og husholdning for familien ved siden av boutgifter. Kanskje har de ikke mulighet til å bidra med noe ekstra. Siden du holder på å ta lappen har du høye utgifter for tiden, som foreldre med stram økonomi vanskelig kan være med på dekke.

Det er flott at du har klart å skaffe deg en jobb og dekker egne utgifter utover å bo. Det er imidlertid urovekkende at jobben din går så mye ut over skolen, som du beskriver. Det å fullføre skolen vil kunne være avgjørende for hvilke jobber og hvilke inntekt du kan få resten av livet.

Jeg skjønner at lommeboken din ble stjålet var et tungt slag. Jeg håper du har fått sperret bankkortet, slik at du ikke har tapt penger. Er kortet tappet for penger bør du ta dette opp med banken. Banken har et ansvar for å sperre stjålne kort og i noen tilfeller erstatningsansvar.

Når det gjelder hva du kan gjøre, må jeg anbefale deg å tenke nøye gjennom hva du bruker penger på. Kan du utsette kjøreopplæringen litt? Selv om det er lurt å spare i BSU når du tjener så mye at du betaler skatt, har du god tid til å fylle opp BSU-kontoen. Denne sparingen kan du kanskje utsette til du har tatt lappen? Sommerferien nærmer seg. Da har du kanskje mulighet for å jobb mer, uten at det går utover skolen? Kanskje du kan ta opp igjen kjøretimene da?

Lånekassen tilbyr stipend til ungdom på videregående som har foreldre som har dårlig økonomi. Du bør sjekke mulighetene dine i Lånekassa før du starter opp igjen på skolen til høsten. Om man har stram økonomi kommer jo ikke bare an på inntekten, men hvor mange barn man har å forsørge og hvor dyr boligen er.

Det kan være lurt å sette opp en oversikt over inntekt og utgifter. Kanskje kan du vise denne oversikten til foreldrene dine for å høre om de kan hjelpe deg i en overgangsperiode? Jeg er sikker på at de ønsker at du skal klare å fullføre skolen uten for stort fravær.

Pengeproblemer kan virke uoverkommelige når man står midt oppe i det. Litt ekstra jobb i sommer kan gjøre at du kommer på pluss-siden igjen. Det å ta førerkort er en stor belastning for økonomien, og krever mye inntekt i en overgangsperiode. Hvor mye du trenger å tjene kan derfor endre seg når du har tatt lappen.

Jeg håper du finner en løsning sammen med foreldrene dine, og at du klarer å fullføre skolen. Lykke til!

 

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd